Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerinin yargılanmaları öncesi soruşturmaları
The investigations of the public servants in higher education institutions and councils of higher education before trial
  1. Tez No: 289509
  2. Yazar: HATİCE MESCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHDETTİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Officer Jutgement Law, Vaixersity İnstitutions, Superior University Foundations, Related Foundations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmanın amacı, Yükseköğretim Kurumlarında ve Üst Kuruluşlarında Çalışan Kamu Görevlilerinin Yargılanması Öncesi Soruşturma Usûllerini ortaya koymaktır.Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan ve ilkokuldan başlayarak yükseköğretime kadar devam eden eğitim, sosyal bir süreç olarak, bireyin ve toplumun kalkınmasında, kültürün ve toplumsal değerlerin korunmasında, bilgi ve becerilerin kazandırılmasında sahip olduğu kurumlarla geçmişin bilgilerini yeni kuşaklar için kullanılabilir bir hale getirilmesinde, toplumsal yapının şekillendirilip değiştirilmesinde önemli bir yere sahiptir.Eğitim kurumlarının son basamağını teşkil eden Yükseköğretim Kurumları eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile sorumlu iken, söz konusu kurumların çalışması ile ilgili esasların belirlenmesinden, uygulanmasından ve denetiminden ise Yükseköğretim Üst Kuruluşları sorumludur. Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri Yükseköğretim Kurumlarını oluştururken, Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul ise Üst Kuruluşlardır. Yükseköğretim Kurulu'nun bağlı kuruluşu Yükseköğretim Denetleme Kurulu; ilgili kuruluşu ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'dir.Yükseköğretim Kurumları ve Üst Kuruluşları aslî ve sürekli fonksiyona sahip olan kamu hizmetlerini, kamu görevlisi adı verilen personel aracılığıyla yerine getirmektedir. Gerek Anayasa gerekse 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile koruma altına alınan bu kamu görevlilerinin, görevlerini yaptıkları sırada ya da görevleri dolayısıyla işlemiş oldukları (ceza yargılaması ile ilgili) fiillerden ötürü, bunlar için başka kurum ve kuruluşlarda çalışan kamu görevlilerinden farklı soruşturma usulleri benimsenmiştir. Benimsenen usullerinde kendi içerisinde kamu görevlisinin unvanına, çalıştığı birime göre değişiklikler olması nedeniyle öncelikle Yükseköğretim Kurumları ve Üst Kuruluşlarının Teşkilat Yapısı, bu teşkilat yapısı içerisinde çalışan kamu görevlilerinin kimler olduğu ve hangi yasaya tabi oldukları tespit edilmeye ve bu görevliler için uygulanan soruşturma usulleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Konunun müstakil olarak ele alınıp incelendiği bir kitap ya da makale olmaması nedeniyle, memur ve kamu görevlilerinin yargılamasına ilişkin kaynakların içerisinde yer alan konuyla ilgili bölümlerden yararlanılmak ve yargı kararları incelenmek suretiyle çalışmamız tamamlanmıştır.Uzun yıllar yürürlükte kalan memur yargılamasına ilişkin Memurin Muhakematı Hakkında Kanun hükümlerine uygun olarak düzenlenen Yükseköğretim Kanunun ceza ve disiplin işlemlerini düzenleyen maddesinin güncelliğini kaybettiği, kanun maddesinde sayılamayacak kadar boşluk ve problemli yanların olduğu tespit edilmiştir. Günümüz mevzuatlarına uygun bir şekilde en kısa zamanda yeniden düzenlenmesinin bir zorunluluk olduğu kanaatine ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler : Memur Yargılama Hukuku, Yükseköğretim Kurumları, Yükseköğretim Üst Kuruluşları, Bağlı, İlgili Kuruluşlar
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explain invenstigation procedures before trial of the public servants at the higher education and higher councils.Education, which is a funtamental part of our life and which begins from primary school and goes through to university, has an important role in the development of individual and society, the protection of cultural and social vawes, bringing in knowledge and skills by the institutions it has, making the knowledge of the past usable for the new generations and shaping, changing the social structure.While higher education institutions those form the last step of education is responsible for education is responsible for education instruction and research activities. The Councils of Higher Education are responsible for determining, performing and controlling the basics which are related to works of institutions. While universities and high technology institutes constitute the university institutions, university council, inter university council are higher councils. University control council bount to university council is the center of measurement, election and settlement.Higher education and higher councils perform public services that have main and continuous function by the public servant. For these public servants who are under protection of both constitution and 2547th university law, adopted ditterent investigation procedures for actions while they were on their duties and related with their duties. In these adopted procedures, because of the changes in accordance to worker?s title and unity, firstly the organization structure of the higher education and higher councils and who are the staff in this organization have been tried to find and the performing procedures for investigation were tried to use.Due to there is no explanatory book or article on this subject, our study had been complete with the necessity of examining judgement decisions and profitting by related parts of the subjects which is in the sources concerned with judging officer and public servant.It is identified that the higher education act which remains in effect so many years and held in accordance with the provisions of ?The Provisory Law about Prosecution of Public Servans?, lost to date. There is lots of problem and gap in law. It is reached the opinion that code needs to reorganization in accordance with the legislation.