Yükseköğretim kurumlarında araştırma üniversitesi göstergeleri ile uluslararası üniversite sıralamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between research university indicators and international university rankings in higher education institutions
  1. Tez No: 972303
  2. Yazar: GİZEM KOZAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İstatistik, Education and Training, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıralama, Üniversite, Yükseköğretim, arrangement, high education, university
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
Özet
Yükseköğretim kurumları en üst seviyede eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürüten kurumlar olup profesyonelleri, üst düzey uzmanları, bilim insanlarını ve araştırmacıları yetiştirmede ve yeni bilgiler üretmede rol oynamaktadır. Türkiye'deki 2025 yılı itibariyle 208 üniversitenin faaliyet alanlarına ilişkin süreçlerini yürütmesine katkı sunmak ve kanıt temelli değerlendirmelerin yapılabilmesine imkân sağlamak amacıyla kalitenin ve üretkenliğin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar ile üniversitelerin nicel gelişimi izlenebilir ve kalite odaklı yapısal dönüşüme katkı sağlamaktadır. Ayrıca yükseköğretim kurumları tarafından da veriye dayalı karar alma süreçleri yürütülmektedir. Aynı zamanda üniversitelerin bilimsel üretkenliği ve akademik performansı, üniversite-sanayi iş birliği, Ar-Ge, uluslararasılaşma, uluslararası bilim akademileri ve kurumlarıyla iş birliği, sosyal sorumluluk ve topluma hizmet hususları başta olmak üzere üniversitelerin temel hizmet alanlarına ilişkin çalışmaları yakından takip edilebilmektedir. Dünyada benzer şekilde belirli kriterlere göre değerlendiren tüm üniversiteler içindeki yerini gösteren uluslararası sıralama kuruluşları mevcuttur. Ancak Araştırma Üniversitesi Göstergeleri arasında nasıl bir uyum vardır? Bu çalışma ile Araştırma Üniversitesi Göstergeleri ile Uluslararası Sıralamaların göstergeleri incelenerek betimsel istatistiklerden çıkarılmıştır. Ülkemizdeki üniversitelerden Uluslararası Sıralama Kuruluşlarında yer alan üniversiteler örneklem olarak alınarak Araştırma Üniversitesi Göstergeleri ile Uluslararası Sıralama Kuruluşları kapsamındaki ortak göstergeler çıkarılıp bu üniversitelerin ortak göstergelerdeki performansı analiz edilerek elde edilen parametreler doğrultusunda yorumlanmış olup yeni ve anlamlı bir modele ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Higher education institutions are institutions that carry out education and training activities at the highest level and play a role in training professionals, high-level experts, scientists and researchers and producing new knowledge. A University Monitoring and Evaluation Study is being conducted to contribute to the processes related to the fields of activity of 208 universities in Turkey as of 2025 and to enable evidence-based evaluations to be made, with a view to improving quality and productivity. With these studies, the quantitative development of universities can be monitored and contribute to quality-oriented structural transformation. In addition, data-based decision-making processes are carried out by higher education institutions. At the same time, the studies of universities regarding their basic service areas, especially their scientific productivity and academic performance, university-industry cooperation, R&D, internationalization, cooperation with international science academies and institutions, social responsibility and community service, can be closely monitored. There are international ranking organizations that show the place of all universities in the world by evaluating them according to certain criteria. However, what kind of harmony is there between the indicators in Research University Indicators and International Ranking Bodies? In this study, Research University Indicators and International Rankings indicators were examined and extracted from descriptive statistics. The universities in our country, which are included in the International Ranking Bodies, were taken as samples, and the common indicators within the scope of Research University Indicators and the International Ranking Bodies were extracted. The performance of these universities in the common indicators was analyzed and interpreted in line with the parameters obtained and a new and meaningful model was reached.