İlköğretim okullarında uygulanan kaynaştırma eğitimi ile ilgili sosyolojik bir araştırma (Denizli örneği)
A sociological research on the adjoining education in the primary schools (the case of Denizli)
  1. Tez No: 289528
  2. Yazar: NEFİSE TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Sosyalleşme, Sosyoloji, Eğitim, Inclusion, Socialization, Sociology, Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Kaynaştırma eğitimi, eğitim ve özel eğitim alanında son yıllarda giderek önemi artan konulardan biridir. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin ihtiyaçlarına olan bakışın değişmesiyle, özel eğitim anlayışında da önemli değişmeler olmuştur. Bu değişmeler yasalara, yönetmeliklere de yansımıştır. Bu yasa ve yönetmeliklerle birlikte kaynaştırma eğitimi eğitim sistemimiz içerisinde yer almaya başlamıştır.Bu çalışmanın amacı Denizli ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı merkez ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi ve kaynaştırma öğrencilerinin sosyalleşmeleriyle ilgili düşüncelerini belirlemektir. Bu çalışmada, alan verilerinden yararlanılarak kaynaştırma eğitiminin özel gereksinimi olan öğrencilerin sosyalleşmesine katkı sağlayıp sağlamadığı, bu sistemin doğru bir sistem olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca kaynaştırma öğrencilerinin ailelerinin sosyalleşmesi de çalışmamız içinde yer almıştır. Kaynaştırma eğitimi henüz tam anlaşılmamış bir sistemdir. Bu çalışma ile kaynaştırma eğitiminin anlaşılmasının üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Inclusive education is one of the subjects which is getting more important on the special education and training system now a days. There have also been some changes in the field of the private education by depending on the view of the differences about the individual who private education. These changes have effected the laws and regulations, so with these laws and regulations, the ınclusive education has started taking place in our avaiable education system.The Purpose of this study is the determine and see the thoughts and views of the teachers working for the ministery in Denizli province abaout the inclusive education. Also in this study, ıt has been tried to understand whether the inclusive education is useful for those students who need special and private care and whether it is a correct system or not. Besides, the socializations of the familis who have those kinds of students have been our subject in this study. But, the inclusive education is still new and kind of system which can?t be noticed and understood, enough. So, we have tried to make it clear by the help of this study.