Anadolu Selçuklu hanlarından Kırkgöz Han'ın değerlendirilmesi
The invastigation Krkgöz Caravanserai in Anatolia Seljuk
  1. Tez No: 289530
  2. Yazar: HURİYE YURDASEVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ŞEVKİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırkgöz Han, Han, Ribat, Kervansaray, Antalya, Anadolu Selçuklu, Kırkgöz Karavanserai, Karavanserai, Ribat, Antalya, Anatolia Seljuk
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, Antalya ili Döşemealtı ilçesinde yer alan, XIII. yy. Selçuklu hanlarından, Kırkgöz Han ele alınmıştır. Yapının; inşa tarihinin, banisinin, yapım dönemi içindeki işlevinin tespit edilmesine, geçirdiği değişikliklerin araştırılmasına, bugünkü durumunun belgelenmesine çalışılmıştır. Kırkgöz Han ile ilgili bugüne kadar yapılmış çalışmalar incelenmiş ve tek bir başlık altında toplanmaya çalışılmıştır.Çalışma kapsamında Kırkgöz Han'ın günümüzdeki durumu incelenip, tarihi kaynaklar ele alınarak benzer örneklerle karşılaştırılması yapılmıştır. Anadolu Selçuklu hanları içinde Kırkgöz Han'ın mimari özellikleri ve yeri tespit edilmeye çalışılmıştır.Yapının inşa edildiği dönemde Anadolu Selçukluların içinde bulundukları, siyasi, sosyal ve ticari durumlar incelenmiştir. Han mimarisinin başlangıcından Kırkgöz Han'ın inşasına kadar geçen süreçte hanların gelişimi ele alınmış ve Kırkgöz Han'ın ticaret hayatı içindeki önemi belirlenmeye çalışılmıştır.Kırkgöz Han Anadolu Selçuklu dönemine ait hanlardan birisi olup, inşa edildiği tarihte, ticaret hayatının önemli öğelerinden birisi olmuş, bulunduğu mevkide ihtiyaca cevap vermiştir. Bunun yanı sıra kapalı bölümü olan hanların bir örneğini teşkil etmesi ile de kaynaklara geçmiştir.
Özet (Çeviri)
This study subject to Kırkgöz Caravanserai that is Seljuk creation from XIIIth century in Antalya Döşemealtı. Kırkgöz Caravanserai study was made for determining the construction date of building ;reviewing current status , spent changings and function of the building inside construction date; explicating the works that was made till today about Kırkgöz Caravanserai and transfering all information to the next generationCurrent status of Kırkgöz Caravanserai was reviewed; historical searches were introduced and were compared with similar examples inside this study.During the construction of the building located in the Anatolian Seljuks, political, social and commercial conditions were investigated. The construction process until the beginning of the Kırkgöz Caravanserai was discussed and the place of it inside trade life was tried to understand.As a result, Kırkgöz Caravanserai was one of the creations of Anatolian Seljuks and was very important inside trade life at construction date. Also Kırkgöz Caravanserai known, it is a sample that has closed part inside.