John Locke ve John Rawls liberalizminin karşılaştırılması
Comparison of liberalism John Locke and John Rawls
- Tez No: 397553
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ELMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Özgürlük, Eşitlik, Bilgisizlik Peçesi, Mülkiyet, Toplum Sözleşmesi, Devlet, Hoşgörü, Kamusal Akıl ve Din, Yurttaşlık, Direnme Hakkı, Sivil İtaatsizlik, Liberalism, Freedom, Justice, Equality, Veil of Ignorance, Property, Public Agreement, State, Tolerance, Public Religion and Logic, Citizenship, Right of Resistance, Civil Disobedience
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnsanların toplu halde yaşadığı her yer ve zamanda, insanlar arasındaki ilişkiyi düzenlemek, ortaya çıkan problemleri çözmek ya da ortaya hiç problem çıkmamasını sağlayabilmek için, siyaset ile ilgili düşünce ve uygulamalar olarak nitelenebilecek siyaset felsefesinin var olageldiği görülmektedir. Siyaset felsefesi, insanın toplumla ve siyasi iktidarla nasıl bir ilişki kurması gerektiği yönünde çözümlerin arandığı bir alandır. Çalışmamızın amacı, siyaset felsefesinin konusu olan liberalizmin, zamanla içerisinde yaşanan ayrıma ilişkin bir değerlendirme yapmak ve seçmiş olduğumuz düşünürleri de dikkate alarak, onların liberalizm (klasik ve sosyal liberalizm) anlayışlarını karşılaştırmaktır. Çalışmamızın giriş bölümünde siyaset felsefesi, liberalizm, liberalizmin temel öğeleri, klasik liberalizm ve sosyal liberalizminden bahsedilmiştir. Birinci bölümünde John Locke'un kısaca hayatına değinilmiş ve temsilcisi olduğu klasik liberalizmin öğelerine yer verilmiştir. Daha sonrasında John Rawls'un hayatı ve liberalizm anlayışı değerlendirilmiştir ve onun savunmuş olduğu sosyal liberalizmi oluşturan unsurlar açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde de liberalizmin kurucusu olarak görülen John Locke ile çağımızın en önemli isimlerinden biri olan John Rawls'un liberalizm anlayışları karşılaştırılmıştır. Bu doğrultuda düşünürlerin siyasal liberalizmlerinin; doğa durumu, doğa yasası, başlangıç durumu, bilgisizlik peçesi, özgürlük, eşitlik, hakkaniyet olarak adalet, birey, mülkiyet, devlet, sivil itaatsizlik, direnme hakkı, kadın-erkek eşitliği, hoşgörü, kamusal akıl ve din, vatandaşlık hakkı ve sözleşme gibi unsurları nasıl değerlendirdiklerine dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that political philosophy, which can be described as ideas and activities related to the politics to regulate relationships between people, to solve the problems or to prevent any further problems, has existed wherever and whenever people live together. The political philosophy is the grounds for seeking solutions on how man should form relations with the society and political power. The aim of this study is to compare John Locke's and John Rawls' senses of liberalism, which is a branch of the political philosophy, by keeping in mind the periods they lived. In the introduction part, the political philosophy, liberalism, classical liberalism, social liberalism and the general principles of liberalism are touched. The first chapter deals with John Locke's biography and the classical liberalism he represents. Then, the life of John Rawls and his sense of liberalism are evaluated, and his defence of the principles of social liberalism are explained. In the conclusion part, the sense of liberalism of John Locke, who is accepted as the founder of liberalism, and the sense of liberalism of John Rawls, who is one of the most important theorists today, are compared. In this sense, it is emphasized how these theorists evaluate the elements such as nature state, nature law, freedom, equality, initial state, equality of woman and man, tolerance, veil of ignorance, public religion and logic, civil right, justice as fairness, individuals, property, state, civil disobedience, right of resistance, and agreement.