Where is the anchor now? A poliheuristic analysis of Turkish foreign policy in the Akp period
Çapa şimdi nerede? Ak Parti dönemi Türk dış politikasinin polihöristik analizi
  1. Tez No: 289614
  2. Yazar: İSMAİL ERKAM SULA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR Ş. GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Formel modelleme, Türk dış politikcası, Karar alma süreci, Polihöristik kuram, AK Parti, Formal modeling, Turkish foreign policy, Decision-Making, Poliheuristic Theory, the AKP
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu Tez AK Parti dönemi Türk dış politikasını inclemektedir. Soğuk savaş sonrası Türk dış politikası literatürünü özetler ve AK Parti liderlerinin karar alma sürecine dair bir formel model önerir. Bir yöntemsel bir de ampirik soru sormaktadır. Yöntemsel soru Turkiye' nin soğuk savaş sonrası dönemde değişen dış politika yönelimlerini açıklayabilecek çok-düzeyli ve çok-boyutlu değişkenleri entegre eden formel ve bütünsel bir model önermeyi amaçlar. Yöntemsel soruyu Polihöristik Karar Alma Kuramı' nı uygulayarak cevaplar. Ampirik soru ise AK Parti dönemi Türk dış politikasındaki yönelim değişiklerini belirleyen temel etmenleri açıklamaya çalışır. Tez, diğer birtakım etmenlerin yanısıra, Türkiye' nin AB üyeliği beklentisinin, Davutoğlunun stratejik derinlik konusundaki görüşlerinin, dönemin iç politika koşullarının ve AK Parti' nin siyasi arkaplanının değişen dış politika yönelimlerini etkileyen temel etmenler olduğunu öne sürer.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Turkish foreign policy in the AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi- Justice and Development Party) era. It summarizes the post-Cold War Turkish foreign policy literature and proposes a formal model of the AKP leaders? decision-making process. The thesis asks one methodological and one empirical question. The methodological question aims at proposing a formal and holistic model integrating multi-level and multi-dimensional variables to explain the shifting foreign policy orientations of Turkey in the post-Cold War era. The application of Poliheuristic (PH) decision-making Theory is proposed as an answer to this question. The empirical question aims at explaining the major factors that determined the foreign policy orientation and re-orientation of Turkey in the AKP period. The thesis argues that, among others, the prospect of EU membership; the impact of Ahmet Davutoğlu and his arguments on Turkey?s ?strategic depth?; the domestic political conditions of the period; and the political background of the AKP have been the major determinants of these shifting foreign policy orientations.