Şanlıurfa'da kültür turizmi: Şanlıurfa'ya kültür turizmi kapsamında seyahat acentaları ile gelen yerli turistlerin profilini ve anlık satın alma davranışlarını belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to identify the profile and impulse buying behaviours of domestic tourists visiting Şanlıurfa via travel agencies with cultural tourism purposes
  1. Tez No: 289641
  2. Yazar: MURAT ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. CELİLİ ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Cultural Tourism, Consumer Behavior, Impulse Buying, Tourist Profile
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sağladığı ekonomik yararlar ve fırsatlarla dinamik bir sektör olan turizmin, 1950'li yıllardan günümüze kadar geçen sürede son derece hızlı bir gelişme gösterdiği tespit edilmektedir. Türk turizmindeki turist sayısı 2010 yılında, 28,511 milyona ulaşmıştır. Turizm gelirleri ise, 15,577 milyar Amerikan Doları'dır.Turizm gelirlerini artırmanın bir yolu oluşturulacak ortam ve geliştirilecek stratejilerle yerli turistlerin anlık tüketimlerini artırmak olduğu söylenebilir. Anlık satın almanın uygun araçlarla teşvik edilebileceği turizm türlerinden biri de kültür turizmidir. Kültür turizmi ve anlık satın alma kavramı üzerine kurulu bu çalışmada, Şanlıurfa'ya gelen yerli turistlerin profili ve anlık satın alma eğimlilerinin belirlenmesi amacıyla, 2011 yılı Nisan-Mayıs aylarında kolayda örnekleme yöntemiyle, literatüre dayalı olarak geliştirilen anketin yüz yüze uygulandığı bir araştırma yapılmıştır.Şanlıurfa'ya gelen yerli turistlerin çoğunlukla genç, erkek ve evli oldukları tespit edilmektedir. Çoğunluğu üniversite mezunu ve profesyonel bir mesleğe sahip; ayda 1500 - 2000.-TL para kazanan insanlardır. Şanlıurfa'ya gelen yerli turistlerin anlık satın alma tutumları, anlık satın almaya kişisel ve psikolojik yatkınlık adlarında iki faktör altında toplanmaktadır. Bu faktörlerin istatistiki anlamda yaşa ve medeni duruma göre farklılaştığı, ancak cinsiyete ve eğitim düzeyine göre herhangi bir farklılığın olmadığı bulgulanmaktadır. Araştırma, profile uygun pazarlama karması geliştirilmesi ve bu süreçte anlık satın almayı teşvik edecek ortamların yaratılması önerisiyle son bulmaktadır.ANAHTAR KELİMELER: Kültür Turizmi, Tüketici Davranışı, Anlık Satın Alma, Turist Profili
Özet (Çeviri)
Tourism is a dynamic sector and has been developing at a very quick speed since 1950?s till to up to now, thanks to its economic benefits and opportunities. The number of inbound international tourists in Turkish tourism sector has reached to 28,511 million in 2010. Total tourism income is 15,577 billion US Dollars.It can be said that one way of increasing the tourism income is to increase instant consumption of domestic tourists via creating and developing the proper atmosphere and strategies. One of the types of the tourism where impulse buying can be encouraged through proper tools is cultural tourism. A research, founded on the concepts of cultural tourism and impulse purchasing, has been conducted in May 2011 in Şanlıurfa using convenience sampling methods, and a questionnaire which was developed on the basis of the literature was implemented face to face in order to identify the profiles and impulse buying tendencies of domestic tourists visiting Şanlıurfa.It is detected that most of the domestic tourists visiting Şanlıurfa are young, married males. Majority of them are university graduates, have a profession and their monthly income is around 1,500 ? 2,000 TL. Impulse buying attitudes of the domestic tourists visiting Şanlıurfa can be grouped under two factors as personal and psychological tendencies. It is found that there were statistically meaningful differences according to age and marital status, however there were no statistically meaningful differences with respect to gender and level of education. Research concludes with a suggestion to develop a marketing mix suitable for the profile and to create an environment which will encourage impulse buying in this process.