Mehmed'in Işk-nâme'sinde aşk olgusu, vak'a kuruluşuna tesiri
Love in Mehmed's Işk-name and the influence to plot
- Tez No: 289731
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: şair Mehmed, Işk-nâme, aşk, mesnevî, Ferruh ile Hümâ, poet Mehmed, Işk-nâme, love, mathnawi, Ferruh and Hümâ
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Aşk, klâsik Türk şiirinin en temel konusudur. Gazellerde kristalize bir ânda yoğunlaşmış duyguların ifadesiyle yer alan aşk, mesnevide başlangıcını, gelişimini ve vardığı yeri görebildiğimiz bir hikâye olarak karşımıza çıkar.Mehmed'in Işk-nâme'si, esas konusu Ferruh ve Hümâ'nın aşkları ve bu aşk etrafında gelişen maceralar olan; bunun yanında başka kahramanların aşkları ve macerlarının da yer aldığı bir mesnevidir. Işk-nâme, bir aşk hikâyesi olmanın yanında kahramanların neşe, ızdırap, vuslat, ayrılık vb. çeşitli hâlleri yaşadığı ve bu hâllere ait tasvirlerle ?aşk?ın bir hikâye sürükleyiciliğinde, şiir tadında ve sıcaklığında okuyucuya anlatıldığı bir eserdir. Bu çalışmada Işk-nâme'de aşk olgusu ve bunun eserdeki anlatım unsurlarına tesiri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Love is the most basic topic of the classical Turkish poetry. Gazel telling moment for a love intensified; Mathnawis are saying the beginning of love, appears as a story we can see the development and reached the place.The Işk-nâme of Mehmed, mainly developed around the Feruh and Hümâ's love and this love of adventures; as well as other heroes and adventures, including a masnavi love. Işk-nâme, besides being a love story of heroes of joy, anguish, reunion, separation and so on. In the cases where descriptions of various states and lived in“love”is a story of taste, temperature reader described it is a piece of poetry. In this study, a case of love Işk-nâme and its expression in the work examines the influence of elements.