Mehmed'in Işk-nâme adlı mesnevisinin günümüz Türkçesiyle nesre çevrilmesi ve mesnevideki eğitim unsurları
Translation of mehmed's mesnewi called Işk-nâme to casual Turkish and features of education in the mesnewi
- Tez No: 217406
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mesnevi, Isk-nâme, Egitim, Mesnewi, Isk-name, Education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
Türk edebiyatı, bilinen tarihinden bugüne kadar dünya kültür mirasına büyük katkılar saglamıs, abide eserler meydana getirmis zengin ve güçlü bir mirasa sahiptir. Bu eserlerin degisik bakıs açılarıyla arastırılıp incelenmesi, oradaki zenginliklerden faydalanılması geçmisle gelecegimiz arasında bir kültür köprüsü kurulabilmesi için gereklidir. Divan edebiyatı devrinde yazılan mesneviler, islenilen konular ve söyleyis güzelliklerinin yanında yazıldıkları devrin sosyal, kültürel, siyasi vb. özelliklerini duygu ve düsünce dünyasını yansıtmaları bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Bütün bu düsünceler ısıgında XV.yy. Türk edebiyatının güzel örneklerinden biri olan Mehmed'in Isk-nâme adlı mesnevisinde yazıldıgı dönemin, ahlak yapısını, deger yargısını ve egitim anlayısını göstermesi bakımından dikkate deger bir eserdir. Bu çalısmada Isk-nâme mesnevisinde yer alan iyilik; sabır; kaza-kader; yalan; rızık; büyüklere saygı; karakterli olmanın önemi; yetenekli ve gayretli olmanın önemi; zamanın kıymetini bilme; sosyal statü; tedbirli olmak; çalısmanın önemi; konusma adabı; dünyanın, hayatın faniligi; içkinin kötülükleri gibi egitim unsurları incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Turkish Literature provided great contributions to world culture legacy and formed monument products. In addition Turkish Literature has a great and powerful legacy. It is necessary that these products should be observed by researching with different points of view as a result there will be culture bridge between our past and future in order to utilize wealth of the literature. The mesnewis written in the reign of Turkish Traditional Literature, the subjects focused and the beauties of sayings are very critical because of social, cultural, political features of the reign of the literature. In the light of these thoughts Mehmed?s Isk-name mesnewi is an important product of its reign. Because it shows the ethical structure, value system and ecucation understanding of the years in which the mesnewi of Mehmed is written. In this study it is observed that goodness, patience, destiny, lie, respect to elders, the importance of being ethic, being skillful, and hard worker, knowing the importance of the time, social status, being cautious, importance of working, speeech rules, the temporariness of the world and life and the hazards of drinking which are mentioned in the Isk-name mesnewi.