Bankalarda kredilendirme teknikleri ve tüketicilerin bakış açısı: Yatağan örneği
The crediting techniques in the banks and the overview of the consumers: The case of Yatağan
  1. Tez No: 289736
  2. Yazar: BURÇİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GAVCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi, teminat, derecelendirme, risk, kredilendirme, Yatağan, Loan, guarantee, rating, risk, crediting, Yatağan
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tüketiciler birçok nedenden dolayı kredi kullanmaya ihtiyaç duymaktadır. Kredi, tüketicinin talep ettiği mal ve/veya hizmeti temin edebilmesini, acil nitelikli bir olayın hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini ve olası bir zararın engellenmesini sağlamaktadır. Krediler sayesinde tüketicilerin hız gerektiren işlerinde birebir iş tamamlanması ve tüketici memnuniyeti sağlanır. Bu yüzden kredi, en çok rağbet gören finansman araçlarından birisidir.Krediler; nitelikleri, iş konusu ve veriliş amaçları açısından farklı gruplara ayrılır. Nitelikleri açısından kredi türleri nakdi krediler ve gayri nakdi krediler olarak iki ana gruba ayrılır. Nakdi krediler spot, rotatif, iskonto/iştira, kredili mevduat hesabı, borçlu cari hesap, emtia karşılığı ve senet karşılığı kredilerdir. Gayri nakdi krediler ise teminat mektupları, akreditifler, kabul kredileri ve aval kredileridir.Kredi teminatları kredide genellikle aranan unsurlardan birisidir. Teminat türleri kefalet, taşınmaz mal rehni, menkul rehni, ticari işletme rehni ve alacağın temliki yer almaktadır.Müşterilere ait kredi başvuruları değerlendirmelerinde dikkat edilmesi gereken faktörler bulunmaktadır. Kişilerin yaşı, çalıştığı iş yeri, mesleği, varsa ek gelirleri gibi hakkında birtakım bilgiler elde edilir. Varsa müşterilerin ortak olduğu veya sahip olduğu firma hakkında detaylı bir araştırma yapılır.Derecelendirme, firmanın geçmişte kullanılmış olan kredilerin geri ödenebilme derecelerini, talep ettiği krediyi geri ödeyebilme kapasitesini araştırmada kullanılır. Derecelendirme bankalar, ülkeler, büyük kuruluşlar üzerinde daha sık görülmektedir.Muğla'ya bağlı Yatağan ilçesinde bir anket uygulanmıştır. Bu ankete göre Yatağan halkı hakkında bir anket araştırması yapılmıştır. Anket uygulanan kişilerin demografik özellikleri, kullandıkları kredi ve kredi kartlarından beklentileri ve özellikleri hakkında bilgi edinilmiştir. Bu bilgiler ışığında anket istatistikleri elde edilmiştir.?Bankalarda Kredilendirme ve Tüketicilerin Bakış Açısı: Yatağan Örneği? adlı çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde kredinin tanımı ve türleri ve kredi teminatları incelenmiştir.İkinci bölümde kişinin kredi talebi incelenirken dikkate alınan faktörler, kredilendirme süreci, derecelendirme, kredi riskinin izlenmesi, kredi analizi ve risk santralizasyonu yer almaktadır.Üçüncü bölümde Yatağan ilçesinde yapılan anket çalışmasında kullanılan materyal ve yöntemden bahsedilmiş ve çalışma konusu ile ilgili örnek kütlelere uygulanan anketler `SPSS' programı ile incelenmiş ve elde edilen bulgular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Consumers need the loans because of many reasons. The loans provides that the consumers gain the demanded good or the service, a work needs rapidity is done and some probable losses are hedged. So the loans are one of the best financing devices.The loans are divided into the different groups by their properties, work types and assignment purposes. The loans by their properties are divided into the groups like the cash loans and the non-cash loans. The cash loans are consumer, housing, vehicle and commercial loans. The non-cash loans are the letter of guarantees, the letter of credits, acceptance credits and bill guarantees.The guarantees of the loans are usually included in the terms of the loans. The guarantees of the loans are the surety, the immovable asset gages, the chattel mortgages, the commercial management gages, the assigment of claims.There are some factors about the assessment of the clients? loan requests. Some information about the client?s age, occupation, business office and ( if there is) additional incomes are searched and estimated. If the client works in the corporation, the detailed research about the corporation will be done.Rating is usually preferred for the research of the corporations? past term payment degrees and the payment capacity of the requested loans. Rating is often found on the banks, countries and the main corporations.A survey had been applied in Yatağan which is dependent to Muğla. Information about the demographic properties, wishes from their loans and credit cards and also the properties of their loans and credit cards are gathered. The survey statistics have been made by these details.The study which is named ?The Crediting Techniques In The Banks And The Overview Of The Consumers: The Case Of Yatağan? consists of three main parts.In the first part of the study, the definition and the kinds of the loans and the guarantees of the loans have been explained.The second part includes the factors about the loans which are on the assessment, the crediting process, rating, the following of the loan?s risk, the analyse of the loan and the risk centralization.In the third part, the materials and application method of the survey which is done in Yatağan. The survey has been studied by using SPSS program. After these steps, the diagnosis of the survey has been estimated.