Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin sınırları
The restrictions to the principal employer-subcontractor relation
  1. Tez No: 289758
  2. Yazar: HÜLYA YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. AZİZ CAN TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Asıl İşveren, Alt işveren, Geçersizlik, Principal employer, subcontractor, invalidity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkemizde alt işverenlik kurumunun ortaya çıkmasının temel nedeni, işgücü maliyetlerinin düşürülmesi ve uzmanlaşmış kadrolar ile piyasada rekabet ortamı yaratılmasıdır.İşletmeler tarafından kaliteli ve en az maliyet ile üretim yapabilme çabası beraberinde, işverenlerin kendi alanları dışındaki işleri konusunda uzman başka işverenlere vermesi sonucunu doğurmuş ve böylece alt işveren kavramı ortaya çıkmıştır.Tezin ilk bölümünde açıklama getirilen, asıl işveren-alt işveren ilişkisinin oluşmasını sağlayan şartlar ;Alt işveren ilişkisinin tarafları işveren olması ve iş başka bir işverenden alınmış olması,Alt İşverenin Aldığı İşin Asıl İşverenin Yürüttüğü Asıl İşin Bir Bölümü veya Yardımcı İşlerine Ait Olması,Alt İşverene Verilen Asıl İşin Bir Bölümünün İşletmenin ve İşin Gereği İle Teknolojik Nedenlerle Uzmanlık Gerektiren Bir İş Olmasıdır.İkinci bölümde ise asıl işveren-alt işveren ilişkisinin sınırları olan;Asıl işveren işçilerinin alt işveren tarafından çalıştırılmaması,Daha Önce Asıl İşverenin İşyerinde Çalışan Kimse İle Alt İşveren İlişkisi KurulamamasıAsıl işin bölünerek alt işverene verilememesi konularına değinilmiştir.Son bölümde ise;Asıl işveren-alt işveren ilişkisinde muvazaalı hallere yer verilmiştir.Muvazaa halinde uygulanacak yaptırım, bu durumun asıl işveren ile alt işverene, işçilere etkileri ve mevcut iş sözleşmeleri açısından sonuçları açıklanmıştır.Çalışmada uygulamada karşılaşılan durumlar, somut örnekler verilerek anlatılmaya ve Yargıtay kararlarına yer verilmek suretiyle konuya açıklık getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fundamental reasons for the emergence of subcontract institution are the reduction of labor costs and the establishment of competition in the market by specialized staff.The effort to make high-quality production with minimum cost by the enterprisers has resulted in the fact that the employers has given the works they are not specialized in to the other employers who are experts in such works thus the concept of subcontractor has come out.The conditions stated in the first section of the thesis and ensuring the correlation between principal employer and subcontractor are as follows;The party of the subcontractor relation should be the employer and the work should be taken from another employer.The work of the subcontractor should be the part of the principal work or should belong to the sub works conducted by the principal employer.The part of the principal work given to the subcontractor should require specialty as a matter of business and technological reasons.In the second section, the followings are mentioned as the restrictions to the principal employer-subcontractor relation;The employees of the principal employer should not be worked by the subcontractor.There should not be a subcontractor relation with a person who previously worked for the principal employer.The principal work should not be given to the subcontractor separately.The last section of the thesis deals withThe collusive practices in the principal employer-subcontractor relationSanctions imposed in the event of collusion, the impact of this condition on the principal employer, subcontractor and the employees; and its results in terms of existing employment contracts.In the study, the situations confronted in the practice are tried to be explained by giving concrete examples and the subject matter is tried to be clarified by giving place to Supreme Court decisions.