Alt işverenlerin değişmesinin işçilik alacaklarına etkisi ve sonuçları
Effect of change of sub employers on labor receivables and results
- Tez No: 613714
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH UŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Değişen Alt İşveren, İhaleli İş, İşyerinin Devri, Transfer of Workplace, Legal Rights of Sub-Employer's Employees
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde değişen ekonomik koşullar neticesinde Şirketlerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, işverenler arasındaki rekabet, işyerlerinde organizasyon değişikliklerine ve işyerinin tamamının veya bir bölümünün bir başka işverene devredilmesi konusunu gündeme getirmektedir. İşyeri devri halinde kaçınılmaz en önemli konu, İşveren karşısında güçsüz konumda olan işçilerin durumunun ne olacağıdır. Uygulamada sürekli karşılaştığımız bir problem olarak, işbu çalışma ile ele alınmak istenen asıl konu, özellikle asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulduğu işyerlerinde, alt işverenlerin asıl işverenle imzaladıkları hizmet sözleşmelerinin veya ihale kapsamındaki hizmet sürelerinin sona ermesi neticesinde, asıl işveren işyerinde çalışan alt işveren işçilerinin, hizmete yeni başlayacak alt işverene devrinin hukuki niteliği, bu işyeri devrinin, değişen alt işveren işçilerinin haklarına etkisi ve sonuçları bakımından değerlendirilmesi ile doktrin görüşleri ve yargı kararları ile sınırlarının çizilmesidir. Nitekim halen uygulamada ve doktrinde söz konusu uygulamanın iş sözleşmesinin devri mi işyeri devri mi olarak değerlendirileceği konusunda görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Birbiri ardına değişen alt işverenler nezdindeki işçilerin iş güvencesinin sağlanması ve korunması açısından tespit ve değerlendirmeler önemli olup; her iki müessesenin de farklı hukuki nitelik ve gereklilikler taşıması ve bilhassa işçi karşısında bu farklılıkların önem arz etmesi sebebiyle, konu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of changing economic conditions nowadays, economic problems that companies face bring up the issues of the competition between employers, the change in the organizational behavior in working place and the transfer of the companies as partly or completely. The inevitable situation is in the case of labors becoming weak when there is a transfer of a company. In practise the most common problem that we face and the main idea of this article is to frame the boundaries in terms of the doctrine and legal awards through the concepts of companies that have primary employer and sub-employer relationships, as a result of the termination of the employment contracts that are signed between sub-employers and main employers, the transfer of the employees that belong to sub-employer and working in the main employers company, the legal framework of this transfer action and the effect of it to the legal rights of sub-employer's employees. In fact, both in practise and doctrine, there are different views and opinions about if the transfer should be defined as a contractual transfer (employment contract) or company transfer. As a result of changing sub-employers repeatedly, the supplying of labor assurance of the labors of different sub-employers and protection of them is important and should be determined and analyzed. Both views on this issue carry out different legal qualification and necessities, in which this differences effect labors to a great extent thus this difference will be analyzed through this article.