Energy security of the European Union and Turkey's effect: Nabucco Pipeline Project
Avrupa Birliği enerji güvenliği ve Türkiye'nin etkisi: Nabucco Boru Hattı Projesi
- Tez No: 289779
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: European Union, Nabucco, Russia, Energy Security, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Kamu Hukuku ve Entegrasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez Avrupa Birliği'nin en önemli konularından biri olan Avrupa Birliği'nin enerji güvenliği ile yakından bağlantılı Türkiye'nin Avrupa Birliği enerji güvenliğine etkisi ve bu çerçevede Nabucco Boru Hattı Projesi'ni adres göstermektedir. Avrupa Birliği'nde 1973 ve 1979 petrol krizleri ile birlikte başlayan ve en son 2009 yılında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğal gaz krizi ile hala gündemde olan Avrupa Birliği enerji güvenliği sorunu devam etmektedir.Bu süreçte Avrupa Birliği için en önemli tedarikçi konumunda olan Rusya ile Avrupa Birliği arasında ortaya çıkan güven sorunu ve Rusya'nın tutumu Avrupa Birliği'ni bu konuda tekrar düşünmeye sevk etmiştir. Avrupa Birliği hem diğer enerji kaynaklarını, hem de tedarikçileri ve rotaları tekrar değerlendirmiştir. Rusya'nın kendisine karşı elinde bulundurduğu tekel konumundan kurtulmak için alternatif yollar aramaktadır. Bu çerçevede bir yandan Hazar Bölgesi'ndeki tedarikçi konumundaki Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan; diğer yandan Ortadoğu'daki İran, Irak ve Akdeniz'deki Mısır değerlendirilmiştir. Bu ülkeler ile yaşanılan uzlaşmalar ve çatışmalar, bunların belirlenen politikalara etkisi ve bu sayede jeopolitik önemi ortaya çıkan Türkiye ve Türkiye'nin bölgedeki önemi açıklanmaktadır. Tüm bunlar değerlendirildiğinde Avrupa Birliği içinde her ne kadar Türkiye'yi saf dışı bırakmak isteyen üye ülkeler olsa da, aslında bu konuda çok ısrarcı olamayacakları anlaşılacaktır. Bazı politikacıların düşündüğünün aksine Türkiye'nin olduğu gibi, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'ye olan bağımlılığı ortaya çıkmaktadır. Nitekim bu husus yakın tarihteki en önemli boru hattı projesi olan ve 2019 tarihinde tamamlanması planlanan Nabucco Boru Hattı Projesi ile bir kez daha görülmektedir. İşte bu çalışmada tüm bunlar ile Türkiye'nin Avrupa Birliği enerji güvenliğine olan etkisi, Nabucco Boru Hattı Projesi ve bu sürece nasıl gelindiği anlatılacaktır.Anahtar Kelimler: Avrupa Birliği, Nabucco, Rusya, Enerji Güvenliği, Türkiye
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to address one of the most important issues on the European Union agenda, energy security, through an in-depth analysis of the Nabucco Project. The European Union energy security issue which is still on the agenda, which started with the crisis like the oil crisis in 1973, 1979 and continued with the Russia-Ukraine natural gas crisis in 2009, has not been solved yet.In this period, the problem of trust between the European Union and Russia which is in the position of being the most important supplier and the attitude of Russia led Europe to rethink about that issue. The European Union considered not only the other energy sources, but also the suppliers and the routes. Europe is searching for alternative routes in order to get out of the monopoly of Russia. In this case Azerbaijan, Turkmenistan, Georgia in Caspian Region and Iran, Iraq in Middle East and Egypt in the Mediterranean have been evaluated. The negotiations and the clashes, the effects of these on the determinate politics, the geopolitical effect of Turkey and the importance of Turkey have been examined in this study. When all these are evaluated, even if there are states within the European Union that want to eliminate Turkey, it will soon be understood that they will not be persistent on this issue. Unlike what some politicians think, the dependency of the European Union on Turkey is exactly the same level as the dependency of Turkey on the Union. Thus this matter will soon be seen in the near future?s most important pipeline project; Nabucco Pipeline Project that is planned to be finished in 2019. In this study all these and the effect of Turkey on Europe?s energy security issue, Nabucco Pipeline Project and how this process proceeded will be examined.