Soğuksu milli parkı'nın korunması geliştirilmesi ve kullanımı açısından değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A Study on the protection development of the soğuksu national park and an examination of it's usage
  1. Tez No: 28979
  2. Yazar: RIDVAN SAĞLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜKERREM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuksu Milli ParKi, Ekoloji, Doğa {toruma, Kızılcahamam, Orman, Rekreasyon, Milli Park Planlama
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Ö2ET Yüksek Lisans Tezi SO?UKSU KİLLİ PARKİ *N1N KORUNMASİ GELİŞTİRİLMESİ KULLANIMININ İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTİRMA Rıdvan Sağlık Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimsrlı§ı Anebilim Dalı Dcmsmön: Doc. Dr. Mükerrem ARSLAN 1S93 Sayfe: 2 OS Jüri- Doç. Dr- Mükerrem ARSLAK Prof. Dr. Yüksel ÜZTAN Doc. Dr.! Aydın GÜNEY Bu araştırma Kızılcahamam ilçesi sınırları içinde bulunan SoEuksu Milli Perkı'mn do§al“ bilimsel ve estetik değerlerini ve bu deBerlerin korunmasını, çeliştirilmesin! ve kullanımım kapsamaktadır. Araştırmaya. destek olacaöı düşüncesiyle tabiatı koruma kavrEimmn çel isimi ve bu kavramın ortaya çıkardığı Milli Park kavramın m dünyadaki ve ülkemizdeki durumu açıklanmıştır. Soğuksu Milli Parkı 'mn doöal ve kültürel verileri saptanmış, alan içindeki koruma, geliştirme ve kullanım ile ilgili mevcut durum ortaya konmuştur. Bunların sonucunda Soğuksu Killi Perkı'mn doğal bilimsel ve estetik deşerler acısından önemli olduğu ortaya- cıkımstır; ancak koruma, çeliştirme, kullanım amaçlı yapılan çalışmaların hiçbirinin de yeterli olr.adıŞı saptanmıştır.11 Yapılaşmanın ye rekreasyon a ”ii ani arının yoğun, plansız gelişmesi sonucu Soğuksu Milli Parkı 'mn sahip olduöu deöerlein yok edilmesi tehlikesiyle- karsı karşıya bulunduğu ortaya çıkmıştır. Doaa'l, bilimsel ve estetik değerlerin korunması, rekreasyon alanların planlı gelişmesi için gerekli tedbirler ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE PROTECTION. DEVELOPMENT OF THE SO?UKSU NATIONAL PARK, AND AN EXAMINATION OF ITS USAGE Rıdvan SA?LIK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. MOkerrem ARSLAN 1993, Pages:209 Jurv: Assoc. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Prof. Dr. Yöksel ÖZTAN Assoc Prof. Dr. Aydın Göney This study consists of the natural, scientific and a esthetic values of the Soöuksu National Park, which is located in the borders of the town Kızılcahamam, and the protection, development and usage of these values, Due to the opinion that it will support the study, the development of the term“Protecting the Nature”and the position of the term,“National Park”driven from the protection of the environment, around the world and in our country have been explained The natural, cultural data of the So§uksu National Park has been specified, and the current condition of the protection, development and usage inside this province has been stated. As a result of these, it has been found out thatav natural, scientific and esthetic values; but it has also been found out that the work carried out for the protection and usage was not enough. It has been understood that due to the unplanned development of the dense construction and recreation areas, SoŞuksu National Par faces e dancer of losing its values. In order to protect the natural, scientific and esthetic values, to provide a planned development of the recreation areas, the. necessary precautions and suggestions have been made. KEY WORDS: Soğuksu National Park, Ecology, Nature Conservation, Kızılcahamam, Forest, Recreation, Planning of National Parks.