Peyzaj çalışmalarında farklı sulama tekniklerinin uygulanabilirliği üzerine bir araştırma
A Research on application practices of different irrigation techniques in various landscape works
  1. Tez No: 28978
  2. Yazar: MURAT A. ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Water, Plant, Soil, Climate, Irrigation, Irrigation System, Irrigation Project
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi PEYZAJ ÇALIŞMALARINDA FARKLI SULAMA TEKNİKLERİNİN UYGULANABİLİRLİLİ?İ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Murat A. ÖZDEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Metin BAŞAL 1993, Sayfa: 138 Jüri: Prof. Dr. Metin BAŞAL Prof. Dr. Kamuran GÜÇLÜ Doç. Dr. Oğuz YILMAZ Günümüzde, değişik konulan içeren peyzaj çalışmalarının, bitkisel üretim ve bitkisel peyzaj uygulamaları dallarında uğraşı gösterirken, bitkiler açısından mutlak gereksinim duyulan suyun, çeşitli yöntem ve tekniklerle toprağa, dolayısıyla kökleri aracılığı ile bitkilere ulaştırılması gerekir.IV Sulama suyunun, peyzaj çalışmalarında kullanılan bitkilere ulaştırılmasında çoğunlukla basınçlı sulama yöntemleri kullanılır. Kapalı ve basınçlı sistemlerinin peyzaj uygulamalarında ve bitkisel üretimde materyalin, toprak ve iklim koşullarının, suyun miktar ve niteliğinin, planlamanın getirdiği zorunluluklann birlikte kullanımımn getireceği avantajların ve sağlayacağı yararların ortaya konulması, sadece peyzaj planlamasının başarısı ötesinde sulama çözümlerindeki başarının göstergesi olarak ta ortaya çıkacaktır. Bu araştırmada, bitki, su, toprak ve iklim ilişkileri, sulama yöntemleri ve ekipmanları, uygun sulama yönteminin saptanması konulan incelenmiş, çeşitli peyzaj çalışmalarında farklı sulama yöntemlerinin etkili kullanımının sağlanması amacı ile, uyulması zorunlu kurallar belirtilmiştir. Gelişen proje aşamalarında Peyzaj Mimarlığı ve Kültürteknik meslek disiplinleri arasında koordinasyon sağlanarak sağlıklı sulama çözümlerinin ortaya konulması gerekliliğinde belirtilmiştir. Anahtar Kelimeler : Su, Bitki, Toprak, îklim, Sulama, Sulama Sistemi, Sulama Projesi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON APPLICATION PRACTICES OF DIFFERENT IRRIGATION TECHNIQUES IN VARIOUS LANDSCAPE WORKS Murat A. ÖZDEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Metin BASAL 1993, Page: 138 Jury: Prof. Dr. Metin BASAL Prof. Dr. Kamuran GÜÇLÜ Assoc. Prof. Dr. Oğuz YILMAZ While todays several landscape studies are carried on for vegetal breeding and vegetal landscape, water, which is a vital need for vegetables should be supplied to land and then to roots of vegetable by using different ways and systems.VI For supplying the irrigation water to the vegetable used in landscape works, pressurised water techiniques are commonly used. The determination of material, soil, climate conditions, quality and quantity of water, diffuculties of planning and advantages of using pressurised and closed systems will cause not only the success of landscape planning but also the success of solutions to irrigation problems. This study was made for investigating the relations between vegetable, water, soil and climate and also for finding the proper ways, of irrigation techiques and equipments. Then the rales of using the most efficient ways of irrigation systems for different landscape applications were indicated. In the progressing sections of the project, the necessity of making coordination between landscape architecture and professional dissciplines in order to find the best solutions for irrigation was also stated.