Mario Fratti-Cage
Mario Fratti-Kafes
  1. Tez No: 289824
  2. Yazar: ALPER ÖNEN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZUHRAP SIKHARULIDZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Style, Character, Idea, Aim, Dialogues
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Mario fratti - Kafes'' konulu tez çalışması, Yazarı ve en bilinen eserlerinden biri olanKafes'i çözümlemeye yönelik bir çalışmadır. İnceleme genel olarak yazarın ve eserininedebi tahlillerini, dönemin sanat akımlarını, eserin içerik ve biçim yönündençözümlemelerini ele almaktadır. Yazarın önemli eserlerinden bir kaçı olan KAFES veKURBAN adlı eserlerinden yola çıkılarak, oyunlar arasındaki benzerlikler ve yazarıneserlerde ortaya koyduğu anlatım biçimi ve çatışmalar temel olarak ele alınmıştır.Çalışma içerisinde; Uslup, karakter, idea, amaç ve diyalog gibi yazarın temelde anlatımbiçimini oluşturan öğeler üzerinden çeşitli çıkarımlar ve izleyici üzerindeki etkilerüzerinde durulmaktadır. Mario Fratti'nin biyografisinin de ele alındığı çalışmada özellikle20.yy sanat akımları üzerinde sanatçıyı etkileyen fikirler üzerinde durulmuştur. Sanatalgılayışı, tiyatroda anlatıma getirdiği yenilikler, tiyatronun amacı ve işlevine dairfikirleri, sahne seyirci ilişkisi ve estetik kavramına yönelik eserlerinden yola çıkarakyapılan yorumlar bu tez çalışmasının çekirdeğini oluşturmaktadır. Bütün bu sorularaalınan cevaplar noktasında konu tümevarımsal bir algılayışla işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine a most known piece of Mario FRATTI ? The Cage. This studyis mostly concentrated on the context, form and the art movements of era. Most knownmasterpieces of the writer, based on the story of Victim and the Cage exemplificated tomake differences and resemblances between storytelling, context, form and conflictions.Study includes some influecing components over spectators such as style, characteranalysis, idea, aim, and the dialogues. Also art movements taken basis to explain the pointof view of the writer. Perception, inventories brought to storytelling, the relationshipbetween spectators and stage are the points in which the study takes attention. Allanswers get taken through reasoning and dialects in the study.