Mario Levi'nin roman ve hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study about Mario Levi's novels and story books
  1. Tez No: 505391
  2. Yazar: NEŞAT SAMAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mario Levi, roman, hikâye, postmodernizm, azınlık, İstanbul, Mario Levi, novel, story, postmodernism, minority, İstanbul
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Roman ve hikâyelerinin merkezinde İstanbul'a yer vermesiyle tanınan Mario Levi, gerçek anlamda edebiyat dünyasına hikâye ile giriş yapar. İlk hikâye kitabı olan Bir Şehre Gidememek, Levi'ye Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazandırır. Bu hikâye kitabını Madam Floridis Dönmeyebilir ve En Güzel Aşk Hikâyemiz adlı hikâye kitapları takip eder. Yazarlığının ilk yıllarında öykü ağırlıklı eserler veren Levi, 1999 yılında yazdığı İstanbul Bir Masaldı romanı ile Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanır. İstanbul Bir Masaldı romanından sonra Levi, Lunapark Kapandı, Karanlık Çökerken Neredeydiniz, İçimdeki İstanbul Fotoğrafları, Size Pandispanya Yaptım, Bu Oyunda Gitme Vardı ve Yanlış Tercihler Mahallesi romanlarını yazar. Levi, hikâyeye yirmi beş yıl sonra Bir Cümlelik Aşklar kitabıyla geri döner. Levi'nin, roman ve hikâye kitaplarının haricinde Bir Yalnız Adam Jacques Brel (inceleme) ile Bir Yaz Yağmuruydu (deneme) kitapları vardır. Her yeni romanında ve hikâyesinde farklı bir üslup arayışı içerisinde olan Levi'nin roman ve hikâyelerinde, postmodernizmin bütün olanaklarından faydalandığı görülür. Genellikle azınlıktaki kişilerin yer aldığı romanlarda ve hikâyelerde İstanbul'da yaşanan olaylar bir azınlık gözünden daüssıla duygusu ile anlatılarak geçmişin izi sürülür. Bu süreçte geçmişte takılıp kalınmayarak günümüzde sahip olunan güzelliklerin kıymeti ortaya konulmaya çalışılır.
Özet (Çeviri)
Mario Levi, known having the place of İstanbul at the center of his novels and stories, literally enters the world of literature with a story. Bir Şehre Gidememek, his first story book, brings Levi Haldun Taner Story Award. The story books of Madem Floridis Dönmeyebilir and En Güzel Aşk Hikâyemiz follow that book. Levi who wrote short stories in the first years of his writing wins Yunus Nadi Novel Award with his novel, İstanbul Bir Masaldı, in 1999. After Levi writes İstanbul Bir Masaldı he writes Lunapark Kapandı, Karanlık Çökerken Neredeydiniz, İçimdeki İstanbul Fotoğrafları, Size Pandispanya Yaptım, Bu Oyunda Gitme Vardı and Yanlış Tercihler Mahallesi. Levi returns to write story with his book, Bir Cümlelik Aşklar, twenty five years later. Apart from Levi's novels and story book, he has a study book (Bir Yalnız Adam Jacques Brel) and an essay book (Bir Yaz Yağmuruydu). Levi's novels and stories, which are in search of a different style in every new novel and story, benefit from all the possibilities of postmodernism. The events of the past in İstanbul and in the novels in which the minority people are mostly involved are described with the feeling of dissipation in the face of a minority. In this process, trying to put forth the value of today's beauty without sticking to the past.