As a principle Al-Amr bi'l-Ma'rûf va'n-nahy ani'l-munkar in the İslam sects history: A comparison in example of kharijite and Mu'tazila
İslâm mezhepleri tarihinde bir ilke olarak El-emr bi?l-ma?rûf ve n-nehy ani?l-münker: Hâricîlik ve Mu?tezile örneğinde bir karşılaştırma
  1. Tez No: 289928
  2. Yazar: ADEM LÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ZEKİ İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hâricîler, Mu'tezile, Mâ'rûf, Münker, Kharijites, Mu?tazilite, Right, Wrong
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmamızda ?el-emr bi'l-ma'rûf ve'n-nehy ani'l-münker? konusunu Hâricîlik ve Mu'tezile mezhepleri örneğinde karşılaştırmalı olarak incelemeye çalıştık.Giriş ve üç bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde yöntem ve kaynaklar hakkında bilgiler verdik.Birinci bölümde, İslâm mezhepler tarihi açısından ilkenin tanımını, ortaya çıkışı ve mezhepsel bir prensip olarak kullanımını ele aldık.İkinci bölümde, ilkenin mezhepler için taşıdığı siyasî anlamına değinerek ilkenin kullanıldığı siyasî alanları belirlemeye çalıştık.Üçüncü bölümde ise, ilkenin sosyal hayatta kullanıldığı ahlaki boyutunu ele aldık.Çalışmamızda, Hâricîler ve Mu'tezile'nin konu hakkındaki görüşlerini karşılaştırmalı olarak birarada vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study we compared the topic ?al-amr bi?l-ma?rûf va?n-nahy ani?l-münkar/ commanding right and forbidding wrong? in the examples of Kharijite and Mu?tazila sects. The study consists an introduction and three chapters while in the introduction part the method and the references in the study are given.The first part covers the definition of the principle according to the History of Islamic Sects, its origin and use.In the second part, the political meaning of the principle is discussed according to sects. We tried to determine the political fields using the principle.In the thirt part, the moral dimension in social life is discussed in terms of the principle.In the study, the ıdeas of Kharijite and Mu?tazila are given together on this subject.