KOBİ'lerin finansman sorunları bu sorunların çözümünde KOBİ Borsaları ve bir araştırma
Financial problems of SME SME Exchange to solution of this problems and a survey
  1. Tez No: 289929
  2. Yazar: YAVUZ TÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ Borsası, finansal problemler, finansman kaynakları, SME Exchange, financial problems, sources of funding
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 726
Özet
İşletmelerin %99,5'ini oluşturan Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ); ülke ekonomisinin büyümesinde, rekabet edebilirliğin sağlanmasında ve istihdam oluşturulmasında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de temel unsurdur. Ancak KOBİ'lerin kullanımlarına sunulan teşviklerle finansman kaynaklarının azlığı ve kredi olanaklarının yetersizliği nedeniyle bir çok finansman sorunuyla karşı karşıya bulunmaktadırlar. İşte bu çalışmada KOBİ'lerin karşılaştıkları finansman sorunlarına bir çözüm önerisi niteliğinde KOBİ Borsası ele alınmakta, ayrıca dünyadaki KOBİ Borsalarının durumunun Türkiye'ye uyarlanması, Türkiye şartlarında KOBİ Borsası'nın gerekliliği ve KOBİ'lerimize sağlayacağı faydalar üzerinde durulmaktadır.Bunların bir devamı olarak Bingöl ilinde yer alan ve belli bir kapasiteye sahip KOBİ'ler üzerine bir anket çalışması uygulanmıştır. Ankete katılan işletmeler finansman problemi olarak özkaynak yetersizliğini ilk sıraya yerleştirirken, kredi temininde zorlanmayı ikinci sırada işaretlemişlerdir. Bu finansman sıkıntılarını gidereceği düşünülen elektronik ortamda oluşturulmuş bir KOBİ Borsası'nın oluşmasını isteyen işletmelerin oranı %70,4 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen diğer sonuçlara göre de işletmelerin yine büyük bir çoğunluğu yurt dışında yer alan NASDAQ benzeri bir elektronik borsanın ülkemizde de yer almasının işletmelerin finansman sıkıntısını giderici bir rol oynayacağını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Small Medium Enterprises (SME) which comprise %99,5 of institutions are basic elements in Turkey as in the world in constituting economical progress, competitivenness and employment of the country. However, because of the scarcity of financing sources and promotions enabled to them for use and the lack of facilities of bank credit, they face many financing problems. In this thesis, SME Exchange is being studied as a suggestion for the financing problems to which SMEs face, furthermore; a great attention is paid to the adaptation of the world?s condition of SME Exchange to Turkey, the necessity of SME Exchange in Turkey?s conditions and their advantages to our SMEs.As a sustenance of these, a survey was applied on the SMEs taking place in Bingöl and having a certain capacity. While the institutions taking part in the survey has placed the inadequacy of owner?r equity as the first, has pointed the problem in the credit supply as the second. The percentage of the institutions in favour with the existence of a SME Exchange composed in an electronik platform to reduce the financial problems, was determined as 70,4%. According to the other results, most of the firms indicated that the existence of an electronik stock similar to NASDAQ would solve the financial problems of the firms.