Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) halka arz yoluyla finansmanı: Gelişen işletmeler piyasası (GİP)
Financing of small and medium enterprises (SMEs) through initial public offering (IPO): Growing companies market (GCM)
- Tez No: 332465
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ'lerin Uzun Vadeli Finansal Sorunu, Sermaye Piyasaları, Halka Arz Yoluyla Finansman, Long Term Financial Problem of SMEs, Capital Markets
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, KOBİ'lerin uzun vadeli fon ihtiyacının halka arz yoluyla karşılanmasında KOBİ borsası işlevi gören İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Gelişen İşletmeler Piyasası'nın (GİP) rolünü ve önemini ortaya koymaktır. KOBİ'lerin uzun vadeli finansman sorunu kapsamında halka arz yoluyla finansman, Türkiye ve dünyada KOBİ borsası uygulamaları ve İMKB GİP gibi konular bu tez çalışmasının belli başlı araştırma alanlarını oluşturmaktadır. Bu tez çalışması bir durum tespiti ortaya koymayı amaçlamadığı için bu çalışmanın oluşturulmasında herhangi bir veri toplama aracına başvurulmamıştır. Bu tez çalışmasında kullanılan veriler; kütüphane ve ev ortamındaki kitaplar, ulusal ve uluslararası alanda yayınlanmış akademik makaleler, yasal düzenlemeler, kurum ve kuruluşlara ait internet siteleri ve yüksek lisans ve doktora tezleri kullanılarak oluşturulmuştur. Bu tez çalışmasında öncelikle KOBİ'lerin tanımı, özellikleri ve ülke ekonomileri içindeki yeri ve önemi, ardından KOBİ'lerce yaşanan finansman sorunları ve bunların çözümünde kullanılan finansman yöntemleri ele alınıp incelenmiştir. Bu incelemeler ışığında KOBİ'lerin uzun vadeli fon ihtiyacının karşılanmasında halka arz yoluna gidilmesinin uygun bir tercih olacağı ve bu konuda KOBİ borsasının önemli rol oynadığı ortaya konmuştur. Bu bağlamda öncelikle dünya KOBİ borsaları ele alınmış ardından Türkiye'deki İMKB GİP uygulaması çeşitli boyutlarıyla ele alınıp incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to put forth the role and importance of İstanbul Stock Exchange (ISE) Growing Companies Market (GCM) in financing of SMEs through initial public offering (IPO). Financing through IPO, SMEs exchanges applications in Turkiye and in the world, and ISE-GCM are some of the topics of this thesis. Any data collection tool was not used for the creation of it as this thesis is not intended to demonstrate a situation analysis. The data used in this thesis was created using library and home books, academic articles published in national and international arena, legal regulations, websites of institutions and organizations, and the master's and doctoral theses. In this dissertation, firstly, the definition of SMEs, features, role and importance in the economies of countries is mentioned, later, financial problems experienced by SMEs and financing methods used to solve them. In the light of these observation, it is put forth that preferrence for IPO is an appropriate decision in order to respond the need of long-term funding for SMEs and SME exchange has been playing a major role in this respect. In this context, first it is focused on SME exchanges in the world, later various aspects of ISE-GCM in Turkiye is discussed.