CDS ve gösterge faiz ilişkisi
The relationship between CDS and benchmark interest rate
- Tez No: 289998
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATILIM MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Credit risk, risk management, credit default swap, global financial crises, debt crisis, the relationship of bill of exchange interest rates
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kredi riski; borç verenin, borçludan borcunu tahsil edememesi, vadesinde tahsil edememesi veya eksik tahsil etmesidir. Maruz bıraktığı geniş kesimlerin katlanabileceği sonuçlar telafi edilemez boyutlara ulaşabileceğinden kredi riskinin yönetimi çok önemli bir detaydır.Kredi riskinin yönetiminde, finans dünyasının geçirdiği evrimle beraber pek çok enstrüman geliştirilmiş olup bu enstrümanlardan en önemlisi kredi temerrüt takasıdır. Kredi temerrüt takası, borç veren veya yatırımcı olan tarafın, kredi riskini üçüncü tarafa aktarılmasını sağlayan bir finansal sözleşme tipidir.Kredi temerrüt takaslarının korunma amacıyla değil de arbitraj karı elde etmek ve spekülasyon yapmak amaçlarıyla kullanılması bu enstrümanın Dünya genelinde rahatsızlık yaratmasına sebep olmuştur. 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan küresel finans krizinde de yadsınamayacak bir yeri mevcuttur.Çalışmada 2008 küresel finans krizinin çıkış noktası, sebepleri, sonuçları irdelenmiş ve bu krizin ardından Avrupa'da yaşanmaya başlayan, öncelikle Yunanistan, sonrasında İrlanda ve Portekiz'de ortaya çıkan, borç krizleri çeşitli açılardan, detaylarıyla incelenmiştir.Tezde asıl açıklanmak istenen nokta olan kredi temerrüt takaslarının etken mi, edilgen mi bir indikatör olduğunun öğrenilmesidir. Bu amaçla Yunanistan, İrlanda ve Portekiz 5 yıllık CDS primleri, öncelikle aynı ülkelerin 10 yıllık tahvil faiz oranları ile sonrasında da tarafımızca daha etken bir veri olduğu düşünülen, borç krizindeki bu ülkelerin 10 yıllık tahvillerinin faiz oranlarının, Almanya'nın 10 yıllık tahvil faiz oranları arasındaki fark hesaplanmış ve bu fark ile korelasyon analizleri yapılarak uyumu ölçülmüş ve karşılıklı regresyon analizleri yapılarak hangi verinin etken, hangisinin edilgen olduğu öğrenilmiştir.Çalışmanın sonuç kısmında, yapılan analizlerin sonuçları irdelenmiş, çeşitli tavsiye ve öngörülerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Credit risk is debt issuer?s failure to collect the debt from the debtor or not to collect the debt at maturity date or collect the incomplete amount that has been charged. Credit risk management is very important, because its exposures on large masses can reach irrecoverable sizes.During the evolution of finance world some instruments have been developed for the management of credit risks. The most important instrument is the credit default swap, which is a financial act to transfer issuers or investors credit risk to a third party.Usage of credit risks to obtain arbitrage profit and to engross instead of protection caused a worldwide disturbance. This has an undeniable role in the global financial crisis which started in USA in 2008.In this study, point of exit, causes and results of 2008 global financial crisis are scrutinized. And the debt crisis generated firstly in Greece, then in Ireland and Portugal are examined differentially.The aim of this thesis is to explain the type of credit default swap (active or passive indicator.) For this goal, first of all 5-year CDS spreads and 10-year bond yield of Greece, Ireland, Portugal have been calculated. Than the difference between these countries? (which are in debt crisis) and Germany?s 10-year bond yield is calculated and the consistency of these data are measured by making correlation analysis. And also it is learned which one is active or passive by making multiple regression analysis.On the conclusion of this study, results are examined and some advises are given.