Yeni doğal farmosotiklere özdeş makro moleküllerin ve geçiş metali komplekslerinin sentezi, yapısal karakterizasyonu ve mikrobiyal aktiviteleri
Synthesis, structural characterization, antimicrobiyal activity of new natural pharmaceutical related macromolecules and transition metal complexes
- Tez No: 290275
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZ MOHAMMED AGH ATABAY, DOÇ. DR. METİN TÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Makromolekül Ligandlar, Disk Difüzyon, FT-Raman, Antimikrobiyal, Antifungal, Macromolecule Ligands, Disk Diffusion, FT-Raman, Antimicrobial, Antifungal
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yeni aza-okzo-tiya makromolekül ligandlar ve bu ligantdlardan L1-L3 ligandlarınınCoCl2.6H2O ile kompleksleri sentezlendi. Daha önce sentezlenmi? olan 4,4'-((1,2-fenilenbis(metilen))bis(sulfanediyl))dianilin (L16), 2,2'-((1,2-fenilenbis (metilen))bis (sulfanediyl))dianilin (L17) ligandlarının m-fitaldialdehit ile makrosiklik bile?ikleri(L15-L14) sentezlendi. (L16) ligandının dört aldehit (5-bromo-2-formilpiridin, 5-bromo-3-formilpiridin, 3-bromo-4-formilpiridin, 2-bromo-5-formilpiridin) ile makromolekülligandları sentezlendi (L10-L13). Bu ligandların ve komplekslerin yapısal özelliklerielementel analiz ve FT-Raman, FT-IR, 1H, 13C NMR spektroskopileri ile incelendi. Bazımakro molekül ligandların antimikrobiyal ve antifungal aktiviteleri bazı bakteri vemaya kültürlerine kar?ı disk difüzyon ve seyreltme metodu ile belirlendi. Diskdifüzyonu metodu ile elde edilen sonuçlar standart antibakteriyel maddelerle, seyreltmemetodu ile elde edilen sonuçlar standart antifungal maddelerle kar?ıla?tırıldı.
Özet (Çeviri)
New aza-oxo-thia macromolecule ligands (L1-L9) and the complexes of the (L1-L3)ligands with CoCl2.6H2O were synthesized. The macromolecules of 2,2'-((1,2-phenylenebis (methylene)) bis (sulfanediyl)) dianiline (L17), 4,4'- ((1,2 - phenylenebis(methylene)) bis (sulfanediyl))dianiline (L16), with m-phtaldialdehyde (L14-L15) aresynthesized. The compound of (L16) ligand with four aldehyde (5-bromo-2-formylpyridine, 5-bromo-3-formylpyridine, 3-bromo-4-formylpyridine, 2-bromo-5-formylpyridine) (L10-L13) were also synthesized. The structural feature of ligands,macrocyclic ligands and the complexes were studied by elemental analysis, FT-Raman,FT-IR, 1H and 13C NMR spectroscopy. The antimicrobial and antifungal activities someof the macromolecule ligands are evaluated using disk diffusion method and dilutionmethod, against several bacteria and yeast cultures. The obtained results from diskdiffuion method were compared. The results from dilution method were compared.