Development of a software for the selection of components for the hoisting mechanism of cranes
Vinçlerin kaldırma mekanizmalarında parça seçimi için tasarım otomasyonu yazılımı geliştirilmesi
  1. Tez No: 29049
  2. Yazar: MURAT ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Otamasyonu, Vinç Tasarımı, Kaldırma Mekanizması, Design Automation, Crane Design, Hoisting Mechanism
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz VİNÇLERİN KALDIRMA MEKANİZMALARINDA PARÇA SEÇİMİ İÇİN TASARIM OTOMASYONU YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ ERKAN, Murat Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Ocak, 1993, 142 sayfa. Son yıllarda bilgisayar destekli tasarım sistemlerindeki gelişmeler ve kullanım artışı mühendislik verimini büyük ölçüde arttırmıştır. Bundan sonraki aşama projelerin tasarım bölümlerini yapmayı sağlayacak daha iyi yazılımlar geliştirmektir. Bu çalışmada, vinçlerdeki kaldırma mekanizmasında bulunan elemanların seçimi ve tasannu için bir tasarım otomasyon yazılımı geliştirilmiştir. DES_CRANES/ HM_DESIGN adlı yazılım C++ dilinde ve IBM uyumlu kişisel bilgisayarlarda kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Yazılım, ayrıca, FEM kurallarının kullanımını sağlayan bir başka programla veri alışverişini de sağlamaktadır. Proje kaldırma mekanizması için tasarım aşamalarının belirlenmesiyle başlar. Sonraki aşama tasarım için önemli değişkenlerin belirlenmesidir. Son aşama, gerekli koşulları sağlayana kadar tekrarlanan matematiksel işlemler ve verilen kararlardır. Tasarım otomasyonu tasarımların daha çabuk yapılmasını sağladığından, mühendislere daha çok alternatifi inceleme şansı verir. Ayrıca tasarım otomasyonu sayesindemühendisler projelerdeki hiçbir yaratıcılık gerektirmeyen sıradan işleri daha çabuk yapıp, yaratıcılık gerektiren tasarım kısmına daha çok zaman ayırabilirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A DESIGN SOFTWARE FOR THE SELECTION OF COMPONENTS FOR THE HOISTING MECHANISMS OF CRANES ERKAN, Murat M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN January, 1993, 142 pages. Development and increased usage of Computer- Aided Design (CAD) systems have significantly improved engineering productivity in the last ten years. The next evolutionary step is to provide better software tools to“automate”the conceptual portion of the design process. The present study is an initial attempt to develop an automated design software that allows an engineer to select and design“Hoisting Mechanism”, which is a crane component used to lower and elevate loads with respect to girder/trolley. The software uses the procedural programming techniques and it is written in C++ programming language for IBM compatible personal computers. Automated data exchange is possible with another software written for automated use of F.E.M. rules. In this study, design process is aimed to start with identification of a design path for the design of Hoisting Mechanism. Next step will be determination of the significant design parameters. In the final step, mathematical computations and decisions are performed by means of successive iterations until the required conditions are satisfied. inAs a result of the study, it is possible to conclude that design automation, in general, allows the engineer the luxury of examining more alternatives since the design can be created much more quickly. In addition, engineers can concentrate themselves on the unique, creative portion of the design work, instead of spending time on cumbersome calculations. They will become creators and maintainers of rule bases instead of rote implementors of them.