Optimization of cutting conditions for multi-pass turning and single-pass milling operations
Çok pasolu tornalama ve tek pasolu frezeleme işlemleri için kesme koşullarının optimizasyonu
- Tez No: 29050
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kesme, Optimizasyon, Kesme Koşulları, Tornalama İşlemleri, Frezeleme İşlemleri, En Az Zaman, En Düşük Maliyet, Machining Economics, Optimization, Cutting Conditions, Turning Operations, Mi 1 1 ing Operations, Minimum Time, Minimum cost
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZ ÇOK PASOLU TORNALAMA VE TEK PASOLU FREZELEME İŞLEMLERİ İÇİN KESME KOŞULLARININ OPTİMÎZASYONU ZÜMRÜT, Yavuz Yüksek lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ Ocak, 1993, 124 sayfa. Bu tezde, çok pasolu tornalama ve tek pasolu frezeleme işlemleri için optimum kesme koşullarının belirlenmesi problemi incelenmiştir. Birim üretim zamanı ve birim üretim maliyeti amaç fonksiyonları minimize edilmeye çalışılmıştır. Takım tezgahı, kesici uç ve iş parçası özelliklerinden kaynaklanan sınırlayıcılar da formülasyona dahil edilmiştir. Çok pasolu tornalama işlemlerinin optimizasyonu tek yönlü tarama yönteminin dinamik programlama yöntemiyle birlikte kullanılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Tek yönlü tarama yönteminin özelliğinden dolayı, kademeli fener mili ve ilerleme hızlarından kaynaklanan sınırlayıcılar otomatikman göz önünde bulundurulmaktadır. Tek pasolu frezeleme işlemleri ise iki değişik yöntemle optimize edilmiştir. Bunların ilki bir çeşit tarama yöntemidir. İkincisi ise grafiksel bir yöntemdir. Grafiksel yöntem, geliştirilen bir yazılım sayesinde zaman ve maliyet eşdeğer eğrilerinin bilgisayar ekranı üzerinde vhassas bir şekilde çizilmesi ilkesine dayanır. Büyütme özellifi ve imlecin hareketiyle kullanıcı grafik üzerinde herhangi bir noktanın amaç fonksiyon değerini görebilmektedir. Ayrıca yazılım sayesinde bütün girdi parametreleri için hassasiyet analizi de mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF CUTTING CONDITIONS FOR MULTI-PASS TURNING AND SINGLE-PASS MILLING OPERATIONS ZÜMRÜT, Yavuz M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Engin KILIÇ January, 1993, 124 pages. In this thesis, the problem of determining the optimum cutting conditions for multi-pass turning and single-pass milling operations is considered. Two objectives namely, the minimization of the time and the cost of production per piece are handled. Constraints arising from machine-tool, cutting tool and workpiece specifications are included in the formulation. Optimization of multi-pass turning operations is carried out by using the one-dimensional search technique in conjunction with dynamic programming. The nature of the one-dimensional search allows that the constraints arising due to the stepped values of the cutting speeds and the feed rates are automatically taken into consideration. Single-pass milling operations, on the other hand, are optimized with two different methods. One is based on search and the other is graphical. The graphical method is based on drawing of equi-time and cost curves and constraints sensitively on the computer screen by means of iiia developed software. The zooming property together with the cursor movement on the screen enables the user to see the objective function values of any point. Besides, sensitivity analysis for all input parameters are possible with the developed software.