Coğrafya öğretmenlerinin sürece dayalı ölçme ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin tutumları
The attitudes of geography teachers about the ways of measurement and evaluation based on process
- Tez No: 290593
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürece dayalı ölçme ve değerlendirme, geleneksel ölçme ve değerlendirme, tutum, coğrafya dersi, process ways of measurement and evaluation, traditional ways of measurement and evaluation, attitude, geography lesson
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma coğrafya dersi öğretim programının öngördüğü, sürece dayalı ölçme ve değerlendirme yöntemlerine ilişkin öğretmen tutumlarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Var olan bir durumun tespit edilmesi amaçlandığı için, araştırmada betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma evrenini, Ankara ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenleri, örneklemi ise basit tesadüfî örneklem seçime yöntemi ile seçilen 159 coğrafya öğretmeni oluşmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve geçerlik, güvenirlik çalışmaları yapılan Sürece Dayalı Ölçme ve Değerlendirme Yöntemlerine Yönelik Tutum ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; sürece dayalı ölçme ve değerlendirme yöntemlerine yönelik, kadın öğretmenlerin, erkek öğretmenlerden; ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkında hizmet içi eğitim alan coğrafya öğretmenlerinin, almayan öğretmenlerden; Fen Edebiyat Fakültesi coğrafya bölümünden mezun olan öğretmenlerin ise eğitim fakültesi coğrafya öğretmenliği bölümlerinden mezun olan öğretmenlerden daha olumlu tutumlara sahip olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin yaşları, mesleki kıdemleri, devlet ya da özel okulda çalışma durumları ve okuttukları ders saatlerinin ise, sürece dayalı ölçme ve değerlendirme yöntemlerine yönelik tutumlarını etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out in order to present the attitudes of teachers about the ways of measurement and evaluation based on process, which geography lesson teaching programme sets forthBecause it was aimed to ascertain an existent situation, descriptive analysis technique was used in this research. Secondary school geography teachers in Ankara formed the research universe, 159 geography teachers who were casually chosen by the way of simple casual sample election formed the samples.As a way of data collection, approach scale based on process ways of measurement and evaluation which was prepared and security and acceptability studies was made by the researcher, was used.According to the findings of the research; for the process ways of measurement and evaluation women teachers to men teachers,teachers with in-service training to teachers without in-service training,teachers graduated from Science-Education Faculties to teachers graduated from Education Faculties have more positive attitudes.But it was stated that teachers' ages,seniority, working at private or state schools and number of lessons doesn't effect their attitudes to the process of measurement and evaluation.