Sosyal bilgiler öğretiminde öğrencilerin ölçek kullanma becerilerinin geliştirilmesi
Developing skills of map scale using in teaching social studies
- Tez No: 290595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURHAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Harita Ölçeği Kullanma Becerisi, Etkinlik, Social Science Teaching, Facility of Map Scale Using, Activity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmanın çalışma grubunu uşak merkez ilçesinde Atatürk İlköğretim Okulunda öğrenim gören 6. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada deney (n=27) ve kontrol (n=27) grubu olmak üzere iki sınıf alınmış ve öntest ? sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Öntest ve sontestlerin uygulanması dâhil 4 hafta süren uygulama sürecinde deney grubuna dersler harita ölçeği kullanma becerisini geliştirmeye yönelik hazırlanan etkinliklerle yapılandırmacı bir şekilde işlenmiş, kontrol grubuna ise harita ölçeği kullanma becerisini geliştirmeye yönelik etkinliklerin kullanılmadığı yapılandırmacı öğretim şekilde işlenmiştir. Araştırmada veri toplama amacı ile başarı testi kullanılmıştır. Deneysel işlem öncesi ve sonrasında başarı testi her iki gruba da uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir.Verilerin analizi sonucunda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin harita ölçeği kullanma becerisini kazanımlarına ilişkin deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Gerçekleştirilen bu araştırmanın bundan sonra yapılacak araştırmalara yol göstereceği ve ilköğretim düzeyinde öğrencilere harita ölçeği kullanma becerisinin kazandırılmasında yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effects of acttivities that related to developing skills of map scale using in 6st class of social sicience course in primery school, to the academic success of students.6st class students of Atatürk primary school that located in central district of Uşak, form the working group of research. In research, two classes were taken as experiment(n:27), and control group (n:27) and expermental designe was used with pretest-lasttest control group. The practice lasted four weeks including practice of pretest-lasttest. And in the process of practice while lessens were given to experiment group with activities aiming to develop skill of map scale using, the lessons were given to contro group with activies that not using to developt skilll of map using. A success test was used with aim of collecting data. The test was applied to both groups, before experimental procedure and after it. And acquired datas were analysed with help of SPSS proggramme.As a result of data analyses, unlight the control group students of experimentaal group achived skill of map scale using. It şs thought that this research will be a guide for other researchs and it will also help students to achive skill of map scale using in primary classes.