Aile eğitimi programlarında eğitimcilerin ve annelerin kültürel çeşitliliğe ilişkin görüşleri
The views of the teachers and mothers regarding with cultural diversity in family education programs
  1. Tez No: 290596
  2. Yazar: ESRA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYŞE DİLEK ÖĞRETİR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Kültür, Kültürel Çeşitlilik, Aile Eğitimi Programı, Family, Culture, Cultural Diversity, Family Education Program
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı, aile eğitimi sürecinde yer alan eğitimci ve katılımcıların, kültürel çeşitliliği nasıl algıladığı ve içinde bulundukları Aile Eğitimi programının kültürel çeşitliliğe ilişkin bakış açıları üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktır. Bu nedenle çalışmada, eğitimci ve annelerin konu ile ilgili düşünce, görüş ve tutumlarının belirlenerek, değerlendirmelerin yapılması ve önerilerin geliştirilmesi hedeflenmiştir.Araştırma başta Samsun İli Merkez Halk Eğitim Merkezi olmak üzere 7 ayrı ilçe Halk Eğitim Merkezinde (Yakakent, Alaçam, Bafra, Ondokuzmayıs, Çarşamba, Terme ve Havza) gerçekleştirilmiştir. Araştırma gurubunu; Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde faaliyet gösteren, Aile Eğitim Programlarının Samsun ili merkez ve ilçelerde devamlığını sağlayan tüm takip ve işlemlerini yürüten toplam 13 eğitimci ve aile eğitimi programının katılımcı grubunu oluşturan, eğitim sürecinde aktif olarak yer alan 25 gönüllü anne olmak üzere toplamda 38 kişi ile çalışılmıştır.Araştırma için gerekli veriler, eğitimciler ve katılımcılar için ayrı ayrı geliştirilen ?kişisel bilgi formu? ve yarı yapılandırılmış ?Eğitimci ve Katılımcı Görüşme Formu?nun kullanıldığı odak grup görüşmeleriyle toplanmıştır. Görüşmeler ses kayıt cihazına alınmış ve sonrasında kaydedilen veriler çözümlenerek yazılı hale getirilmiştir. Yazılı hale getirilen veriler araştırma amaçları çerçevesinde sistematik bir biçimde yorumlanarak sunulmuştur. Veriler yorumlanırken sıklıkla eğitimci ve katılımcıların doğrudan ifadelerine yer verilmiştir.Araştırma bulgularına göre, toplumda kültürün yaşatılması ve korunmasında, farklılıklara olan bakış açısı üzerinde eğitimciler ve anneler önemli kişiler olarak görülmekte ve model alınmaktadır. Eğitimcilik görevini yürütenlerle ebeveynlerin sahip oldukları kültürel özelliklerini (eğitim, bakış açısı, davranış, bilgi, örf, adet vb) doğru bir şekilde aktarımlarında; Aile Eğitim programlarının katkısının büyük olduğu, özellikle de kişilerin başta kendileri olmak üzere çevresine ve yetiştirmekle sorumlu oldukları çocuklarına karşı davranışlarında doğrudan gözlenebilir olumlu bir etkisinin ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle Aile Eğitimi Programının eğitimci ve annelerin bakış açılarında önemli farklılıklar meydana getirdiği, farklı bakış açılarına yaklaşımlarını değiştirdiğini bu anlamda kendilerini zenginleştirdiklerini ortaya koymaktadır. Aile Eğitimi Programının araştırma grubu tarafınca çok önemsendiği ve bu programın desteklenip yaygınlaşması gerektiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca Halk Eğitim Merkezlerinde revize edilerek uygulanan Aile Eğitimi Programları ile ilgili yapılan bir çalışmaya rastlanmamış olup alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine how the teachers and participants who take place in family education process, perceive cultural diversity and how the family education program affect the ideas of them related to cultural diversity. Therefore, it has been aimed to determine the ideas and attitudes of the teachers and mothers towards the subject and to evaluate them and improve some advices.This research has taken place at Public Education Center in Samsun Centre which is ranking first and 7 different districts of Samsun (Yakakent, Alaçam, Bafra, Ondokuzmayıs, Çarşamba, Terme and Havza). The study group consists of 13 teachers who perform Family Education Programs in city centre and the districts, and 25 voluntary mothers who wants to take place in the education process actively in this program, and totally 38 people.The data for the research has been gained by a ?personal information form“ that is developed separately for the educators and the participants, and by using semi-structured ”Teachers and Participants Meeting Form" with focus group meeting. The interviews have been recorded and later the recorded data has been analyzed and reported. The written data has been presented by interpreting them systematically within research aims. While interpreting the data, the teachers' and participants' expressions have been frequently given.According to the findings of the research, the teachers and mothers are seen important people in the duration and protection of culture. In transferring the educators and parents? cultural features (education, view, behaviour, information, custom, etc.) in a true way, it has seen that Family Education Programmes have a great contribution especially to the individuals first and the behaviours towards their students. Especially it has been observed that Family Education Program has born important differences in the views of the teachers and mothers, it has changed the approaches of them towards the different views and it gives them a richness in that context. It has been concluded that the Family Education Program is seen important by the study group and this program should be supported. Moreover, it hasn?t been come upon a study about the Family Education Programs that are applied by revising it in Public Education Centres, therefore; it is thought that this study will contribute to the field.