Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin madde bağımlılığıile ilgili görüşleri
Gazi University Gazi Education Faculty year one student?s attitudes to substance addiction
  1. Tez No: 290605
  2. Yazar: GÜLİSTAN AKPINAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER AKKUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, üniversite öğrencileri, Substance Addition, University Students
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu Araştırmanın amacı; Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Birinci Sınıf Öğrencilerinin Madde Bağımlılığı ile İlgili Görüşlerini belirlemektir.Betimleme modelinin kullanıldığı araştırmanın evrenini, 2009-2010 Eğitim Öğretim Yılında, Gazi Üniversitesinde Gazi Eğitim Fakültesi birinci sınıfta öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2009-2010 eğitim öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi birinci sınıf öğrencileri içinden tesadüfî yöntemle seçilmiş 2035 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada, ölçme aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Geçerliliği ve güvenirliliği hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin dört faktörlü bir yapıya sahip olduğu düşünülmüştür. Verilerin analizi için SPSS 13.0 paket programından yararlanılarak veriler üzerinde gerekli istatistiksel çözümlemeler yapılmıştır.Araştırma bulgularına göre; öğrenciler başlıca madde bağımlısı olma nedenlerinin sosyal çevre ve arkadaşlardan kaynaklandığını düşünmektedir. Ayrıca öğrencilerin bağımlılık yapan maddelerin zararlarını bildikleri için madde bağımlısı olmadıkları görülmüştür. Öğrencilerin, maddenin her yönüyle zararlarına ilişkin farkındalıklarının yüksek çıkmıştır. Erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre madde bağımlılığına karşı farkındalıklarının daha fazla olduğu görülmüştür. Aile içi ilişkiler madde bağımlılığının önlenmesi konusunda en önemli etkenler arasında yer almıştır. Ailesi ile kalan öğrencilerin uyuşturucu maddelerin zararlarına ilişkin farkındalıklarının özel yurtta kalan öğrencilere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Öğrenciler, bağımlılık yapıcı maddelerin en fazla kapalı alanlarda kullanılmaması görüşüne katılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the Research; The identify first year student attitudes towards substance addiction at Gazi University, Faculty of Education.The research was conducted by the use of the descriptive methodology and the research universe was limited to first year students in the 2009-2010 academic year at Gazi University, Faculty of Education. The research samples consisted of 2035 randomly selected students from The Faculty of Education at Gazi University, whom were attending their first year in the 2009-2010 academic year.A survey has been used that has been prepared by the researcher. The validity and the reliability have been evaluated. The analysis of the measurement has shown that it is made up of four factors. The required statistical evaluation has been carried out on the resulting data via the use of SPSS 13.0.According to the research; students believe the main reason for substance addiction was a result of social environment and friendships. Further, it has been observed that students were not addictive to such substances as they were aware of the negative effects. Student?s awareness in all aspects has been high. It has been observed that male students have a higher awareness when compared to female students. According to the research, family relationships has been the most important preventative in the use of addictive substances among students. It has been indicated that the awareness towards the negative effects of substance addiction was higher in students that live at home with their parents when compared to students who live at a private dormitory. Students agreed the most that addictive substances should not be used in enclosed environments.