Üniveriste öğrencilerinin portfolyoya dayalı değerlendirmenin üniversite öğrencilerinin akademik başarılarına ve bişilsel yaşam becerilerine etkisi
The impact of portfolio-based assessment on the academic accomplishment and cognitive life skills of university students
- Tez No: 219714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Portfolyoya Dayalı Değerlendirme, Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Üniversite Öğrencileri, Akademik Başarı, Bilişsel Yaşam Becerileri, Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubrik), Öz Değerlendirme, Assessment Based on Portfolio, Planning and Evaluation in Instruction, University Students, Academic Accomplishment, Cognitive Life Skills, Ranked Scoring Key (Rubric), Self Assessment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Son yıllarda eğitim alanında öğrencinin öğrenme sürecinde bireysel ve grup olarak göstermiş olduğu performansını değerlendirmede, alternatif değerlendirme teknikleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışma, ülkemizde oldukça yeni bir öğretim ve değerlendirme yöntemi olan portfolyoya dayalı değerlendirmenin Okulöncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrencilerine tanıtılması ve Öğretimde Planlama-Değerlendirme dersinde uygulanması, üniversite öğrencilerinin akademik başarılarına ve bilişsel yaşam becerilerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır.Araştırmada, karışık desenin özel bir uygulaması olan öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Desenin birinci faktörünü işlem grupları ( deney ve kontrol ), ikinci faktörünü ise, tekrarlı ölçümler (öntest, sontest) oluşturmuştur.Araştırmanın çalışma grubu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okulöncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı ?Öğretimde Planlama ve Değerlendirme? dersi II. sınıf öğrencilerinden portfolyo eğitimi alanlar deney grubu 25, klasik eğitim alanlar 27 kontrol grubu olmak üzere toplam 52 öğrenciden oluşmuştur.Araştırmanın verileri nicel ve nitel veri toplama araçları kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama araçlarının geliştirilmesinde madde analizi ve güvenirlik testi kullanılmıştır. Araştırmanın iki bağımlı değişkeni vardır. Birincisi genel akademik başarı, ikincisi problem çözme, yazma ve konuşma becerilerinden oluşan bilişsel yaşam becerileridir. Akademik beceriler için 5 seçenekli çoktan seçmeli test uygulanmıştır. Bilişsel yaşam becerileri ise, verilen iki problem durumuna getirilebilecek çözüm-önerilerinin yazıldığı metinler ve sunu üzerinden dereceli puanlama anahtarları (Analitik ve Bütünsel Rubrik) kullanılmıştır. Öğrencilerin sonuca ve sürece ilişkin değerlendirmelerini almak amacıyla Öz Değerlendirme Formu uygulanmıştır.Çalışmadan elde edilen nicel veriler, iki faktörlü ANOVA ve ilişkisiz örneklemler için t-testi kullanılarak test edilmiştir. Portfolyo Öz Değerlendirme'ye ilişkin veriler frekans ve yüzde, Bütünsel Puanlama Anahtarından elde edilen veriler için frekans ve yüzde ile aritmetik ortalama kullanılmıştır.Sonuçlar, portfolyoya dayalı değerlendirme sürecinin öğrencilerin akademik başarılarını artırmada anlamlı bir etkiye sahip olduğunu, portfolyoya dayalı değerlendirmenin öğrencilerin anılan bilişsel yaşam becerilerini artırmada klasik yönteme göre daha etkili olduğunu göstermektedir. Öz değerlendirme sonuçları da deney grubundaki öğrencilerin kendilerini mükemmele yakın düzeyde başarılı bulduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years in the field of education, alternative techniques have started to be used to evaluate the performance that a student shows both individually and in groups in the process of learning. This study has been done for the purpose of familiarizing the students in the Programme of Preschool Education with the assessment based on portfolio, which is a rather new instruction and evaluation method in our country. Also, the aim is to apply the technique in the course, ?Planning-Evaluation in Instruction? and to analyze the impact on the academic accomplishments and cognitive life skills of university students.In the research, the design with the pretest-control test control group, which is a special application of the composite design, has been used. The first factor of the design is the experimental group (experiment and control) and the second factor is the repeated measurements (pretest and post test).The work group of the research is a total of 52 Faculty of Education, Abant Izzet Baysal University students. Of these, 25 of them are the second year students in the Preschool Programme who received portfolio education in the course, ?Planning and Evaluation in Instruction.Data of the research have been collected with qualitative and quantitative data collecting instruments. In the development of data instruments, the item analysis and reliability test have been used. The research has two dependent variables. The first is general academic accomplishment; the second is the cognitive life skills which are composed of problem solving, writing and talking. A five-distracter multiple choice test has been used for academic skills. As for cognitive life skills, texts that require problem solving suggestions based on two given problems have been used. Also, the ranked scoring keys for the presentations (Analytic and Holistic Rubrics) have been used. The Self Assessment Form has been used to get the students? evaluation in terms of the process and the result.Quantitative data obtained from the study have been tested with two-factor ANOVA (Analysis of Variance) and t-test for independent variables. Frequency and percentage are used for the data relating to the Portfolio and Self Assessment; frequency, percentage and arithmetic average are used for the data obtained from the Holistic Rubric.The result of the study shows that the assessment process based on portfolio has a significant effect on enhancing academic accomplishments of the students and that it is more effective on enhancing aforesaid cognitive life skills of the students when compared to the traditional method. As for the result of the self assessment, it is seen that the students in the experiment group consider themselves highly successful if not perfect.