Türkiye ve Romanya lise coğrafya dersi öğretim programlarının amaç, içerik ve yöntem açısından karşılaştırılması
Comparison of geography curricula of Turkey and Romania in terms of aims, content and methodology
  1. Tez No: 290609
  2. Yazar: MONİCA DENİSE GEVAT İSMET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretim programı, Türkiye, Romanya, Karşılaştırmalı Eğitim, Geography Curriculum, Turkey, Romania, comparative education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye ve Romanya'daki Ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programlarının amaç, içerik ve yöntem açısından karşılaştırmaktır. Böylece her iki ülkedeki coğrafya programlarının belirlenen kriterler açısından durumu ortaya konmaya çalışılmıştır.Araştırmada kullanılan yöntem içerik analizine uygun ?dokuman analizi? tekniğidir. Her iki ülkenin resmi kurumlarından edinilen coğrafya öğretim programları doküman analizi tekniği ile birebiriyle karşılaştırılarak, tarihi süreç içinde birbirine olan benzerlikleri ve farklılıkları belirlenmeye çalışılmıştır.Romanya ve Türkiye'nin ulusal öncelikleri, kültürleri, gelenekleri ve tarihi birikimleri birbirinden farklı olduğu için müfredatlar açısından bazı farklılıkların bulunması da doğaldır. Ancak bu çalışma ile her iki ülkede coğrafya derslerine ve öğretim programlarıyla ilgili olarak bilgi sahibi olmak mümkündür. Bunun yanında her iki ülkenin coğrafya öğretim programlarının amaç, içerik ve yöntem açısından özellikleri karşılaştırılarak, araştırmacı ve okuyuculara belli bir perspektif kazandırılması amaçlanmıştır.Yapılan dokuman analizleri ve literatür çalışmaları sonucunda elde edilen verilere göre, Romanya'nın coğrafya öğretim programında geçmişte yapılan değişiklikler ideolojik kaygının baskılarını daha çok taşımaktadır. Türkiye'deki coğrafya öğretim programlarının ise özellikle 1973'ten sonraki öğretim programı değişikliklerinden sonra fen bilimlerine ait dersler karşısında daha önemsiz hale getirildiği belirtilebilir. Bu durum 2005 yılındaki Coğrafya Dersi Öğretim Programı değişimine kadar sürmüştür. Buna karşın Romanya coğrafya öğretim programında özellikle 1994'ten sonra esaslı ve önemli değişimler yaşanırken, ülkedeki öğretmenlik mesleğinin önemsizleşmesine paralel olarak yapılan değişimlerin de yeni Romanya'daki coğrafya eğitimine yeni bir soluk getirmediği belirtilebilir. Buna karşın Türkiye'de özellikle milenyum sonrasında Avrupa Birliği adaylığının da etkisiyle devletçi anlayıştan bireyi merkeze alan anlayışa geçilmiş, bu anlayış da kendini eğitim üzerinde hissettirmiştir. Bunun sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı, müfredat yaklaşımını öğretmen merkezli geleneksel yapıdan, öğrenci merkezli ve aktif öğrenmeye dayalı yeni yaklaşıma çevirmiştir. Bu akımdan etkilenen derslerin başında gelen coğrafya öğretim programı 2005 yılında değiştirilmiş ve Romanya coğrafya öğretim müfredatına göre oldukça organize eve detaylı bir kılavuz olarak öğretmenlerin hizmetine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare geography curricula of Turkey and Romania in terms of aims, content and methodology. The research method used in the study is document analysis technique that is appropriate for content analysis. The curricula of both countries are obtained from formal institutions of respective countries and are compared with each other so that similarities and differences in historical context are tried to be established.Since Romania and Turkey have different national priorities, cultures, customs and history, it is natural to observe some disparities between the curricula of each country. Therefore, what is aimed is to provide readers with a perspective regarding the nature of geography curriculum in respect to aims, content and methodology in Romania and Turkey. This study will also provide readers with some insights of the place of geography curricula in the general education systems of respective countries.According to the findings that are based on document analysis and literature review, while changes carried out in Romanian geography curriculum in the past was influenced by ideological concerns, changes made in Turkish geography curriculum, particularly the ones after 1973, degrade the status of geography in respect to science and mathematics lessons. In this period geography also experienced degration in content level. Although pro-1994 era in Romania witnessed fundamental and important changes in Romanian geography curriculum, these changes did not create the expected outcomes as those times also witnessed the trivialisation of teaching profession in Romania. However, in Turkey, particularly in the years after 2000, also with the effect of Turkey?s candidacy to the EU, whole education system is reorganised around individualistic values leaving behind the statist values. Then, Ministry of Education in Turkey had a new curriculum approach which is student-centred and based on active learning and teaching. Along other curricula subjects, geography curriculum of Turkey is also changed in 2005. This curriculum is more organised and detailed than Romanian curriculum and it serves also as a guide to teachers that is not very evident in Romanian curriculum.