A case study: Sources of English language reading anxiety and emotional coping strategies of 6th, 7th, and 8th grade primary school learners
İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin yabancı dildeki okuma kaygılarının kaynakları ve bu kaygılarla duygusal başa çıkma stratejileri: Bir durum incelemesi
- Tez No: 290652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENA GÜL PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dilde Okuma Kaygısı, Yabancı Dilde Okuma Kaygısının Sebepleri, Duygusal Başa Çıkma Yöntemleri, İlköğretim Okulu Öğrencileri, Foreign Language Reading Anxiety, Sources of Foreign Language Reading Anxiety, Emotional Coping Strategies, Primary School Learners
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZETİLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRENCİLERİNİN YABANCI DİLDEKİ OKUMA KAYGILARININ KAYNAKLARI VE BU KAYGILARLA DUYGUSAL BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİ: BİR DURUM İNCELEMESİŞahin, NeslihanYüksek Lisans, İngiliz Dili EğitimiTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Benâ Gül PEKERHaziran, 2011 ? 130 sayfaBu araştırmada İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin hangi sebeplerden dolayı İngilizce okuma aktivitelerine karşı kaygı gibi negatif bir duyguya kapıldıkları ve bu duyguyla başa çıkmada hangi yöntemleri kullandıkları incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Nevşehir Yazıhüyük Gazi İlköğretim okulundaki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır (N=130).Araştırmada veri toplama aracı olarak üç farklı anket uygulanmıştır. İlk olarak, araştırmacı tarafından, yabancı dilde okuma kaygısı düzeyini ve bu kaygının sebeplerini ölçen bir anket (FLRAS) dizayn edilmiştir. Bu anketin dizaynında daha önce dil öğrenimi ve kaygı alanında yapılmış anket çalışmalarından (Kim,2000; Saito, Garza ve Hortwitz, 1999; Hortwitzve Cope, 1986; Leary, 1983) faydalanılmıştır.Ardından, öğrencilerin bu kaygıyla başa çıkmada kullandıkları stratejileri belirlemek amacıyla Folkman ve Lazarus (1985) tarafından geliştirilen sorunlarla başa çıkma anketi (WCQ) bu çalışma için adapte edilerek uygulanmıştır. Son olarak başa çıkma anketinden elde edilen verileri doğrulamak, belirtilen yöntemlerin tercih edilme sebeplerini belirlemek ve öğrencilerin eklemek istedikleri düşünceleri almak için anket sonrası mülakat (PQI) yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar hem istatistiksel hem de sözel olarak analiz edilip sunulmuştur.Araştırma sonucunda İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin yüksek düzeyde (83%) yabancı dilde okuma kaygısı taşıdıkları ortaya çıkmıştır. Bu kaygının sebepleri beş ana başlık altında toplanmış ve şöyle sıralanmıştır: okuma parçası ile ilgili alıştırmalar, İngilizce öğretmeninin tavrı, okuma parçasının yapısı, okuyucunun kendisi ve sınıf atmosferi. Belirlenen faktörlerin kaygıya sebep olma düzeyleri birbirine oldukça yakın çıkmıştır ( okuma parçası ile ilgili alıştırmalar 86%, İngilizce öğretmeninin tutumu 84%, okuma parçasının yapısı 83%,okuyucunun kendisi 82% ve sınıf atmosferi 80%). Öğrencilerin mevcut kaygıyla başa çıkmak için kullandıkları yöntemler sağlıklı bir yöntem olarak nitelendirilen sosyal destek arama yöntemi ile sağlıksız olarak nitelendirilen kendini soyutlama/ uzaklaştırma yöntemi arasında çeşitlilik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA CASE STUDY: SOURCES OF ENGLISH LANGUAGE READING ANXIETY AND EMOTIONAL COPING STRATEGIES OF 6TH, 7TH, AND 8TH GRADE PRIMARY SCHOOL LEARNERSŞahin, NeslihanMA TEFL, English Language Teaching Department, Gazi UniversityThesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Benâ Gül PEKERJune, 2011-130 pagesIn this study, the factors that learners believe to provoke foreign language anxiety in reading tasks and the strategies that they use to cope with this anxiety were investigated. The aim was to provide insights into understanding the sources of anxiety in reading in a foreign language and the kinds of coping strategies that learners use against this emotion. The sample group was 6 th, 7th and 8th grade learners of English as a foreign language in Yazıhüyük Gazi Primary School in Nevsehir, Turkey. A total of 130 learners participated in the study.In order to meet the aims of the study, three research instruments were used. The first research instrument, the Foreign Language Reading Anxiety Scale (FLRAS), aimed to measure the amount of reading anxiety as experienced by the foreign language learners and to reveal the underlying factors that contribute to FL reading anxiety. This scale was inspired by different scales from different survey studies (Kim, 2000; Saito, Garza and Hortwitz, 1999; Hortwitz and Cope, 1986; Leary, 1983). The second research instrument, The Ways of Coping Questionnaire (WCQ), aimed to identify the coping strategies which are within the framework of appraisal theory. Specific strategies of secondary school learners in coping with anxiety in foreign language reading were examined using WCQ developed by Folkman and Lazarus (1985).The third research instrument, the Post Questionnaire Interviews, (PQI), aimed to confirm or disconfirm the issues investigated in the WCQ. Interviews were held with each participant with the aim of clarifying any issues that needed further attention. The findings were interpreted statistically and verbally.The study revealed four major findings. First, learners of English had a high level of (83%) foreign language reading anxiety. Second, five major sources of foreign language reading anxiety were identified: reading tasks, the attitude of the teacher, the nature of the reading text, personal factors and the classroom environment. Third, the distribution between these major sources of foreign language reading anxiety was close to each other (reading tasks 86%, the attitude of the teacher 84%, the nature of the reading text 83%, personal factors 82% and classroom environment 80%). Fourth, learners were both inclined to engage in the healthiest and the unhealthiest form of coping, that is seeking social support and detachment respectively. Learners were less likely to prefer self-blame and problem-focused coping.