6-7-8. sınıf matematik öğretmenlerinin öğretim yöntem/teknik ve materyallerine ilişkin görüşleri
Views of 6th, 7th, and 8th grade mathematics teachers towards instructional methods/teachniques and materials
  1. Tez No: 290654
  2. Yazar: U. GÖKÇEN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, öğretim yöntem/ teknikleri, öğretim materyali, Mathematics teaching, instructional methods/ techniques, instructional materials
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, 6-7-8. sınıf matematik öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntem/ teknik ve materyalleri belirlemektir. Betimleme modelinin kullanıldığı araştırmanın evrenini, 2009?2010 eğitim- öğretim yılında, Ankara ili Çankaya ilçesinde resmi ilköğretim okullarında görev yapan tüm 6-7-8. sınıf matematik öğretmenleri, araştırmanın örneklemini ise bu evrenden tesadüfi (random) olarak seçilen 121 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Ayrıca bu gruptan gönüllü olarak seçilen 10 öğretmen ile görüşme yapılarak nitel veri de toplanmıştır.Araştırmada, veri toplama aracı olarak, anket ve görüşme tekniklerinden yaralanılmıştır. Anket kişisel bilgiler, öğretim sürecinde kullanılan yöntem/ teknikler ve materyallerle ilgili sorular olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Anket sonucunda elde edilen nicel verilerin frekans, yüzde, ortalama hesaplamaları SPSS 11,5 programıyla hesaplanmıştır. Ayrıca, görüşme sonucunda elde edilen nitel veriler, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir.Araştırma bulgularına göre; öğretmenler en sık ?soru- cevap?, ?anlatım? ve ?problem çözme? yöntemlerini kullandıklarını; en etkili yöntemlerin ise ?problem çözme?, ?soru cevap? ve ?bilgisayar destekli öğretim? olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmenlerin yöntem seçimini en çok etkileyen faktör ise öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyi olarak belirlenmiştir. Öğretmenler öğretim materyallerini en sık olarak geometrik kavram ve şekilleri içeren konuları öğretirken kullandıklarını belirtmişlerdir.Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğretmenlere ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara yönelik bazı öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the sixth, seventh and eighth grade mathematics teachers? instructional methods/techniques and materials. The population of this descriptive study included all of the mathematics teachers teaching sixth, seventh and grades in public schools of Çankaya district at Ankara. In this study, there were 121 mathematics teachers selected through random sampling. Furthermore, ten volunteer teachers were interviewed to gather qualitative data.Questionnaire and interview techniques were conducted to gather data. There were three parts including items asking for demographic information, instructional methods/techniques and materials used in teaching process. Quantitative data were gathered through questionnaires were analyzed by SPSS 11.5 program to find the frequencies, percentage, and mean scores. Moreover, descriptive analysis method was used to analyze the qualitative data gathered through interviews.Finally, by taking into account the findings of this study, there were some recommendations to teachers and further studies.The results of this study revealed that the most frequently used methods were ?question and answer?, ?lecturing?, ?problem-solving?; and the most effective methods were ?problem- solving?, ?question and answer? and ?computer-based instruction?. It was also found that readiness of students was the most important factors affecting teachers? instructional method preferences. Moreover, teachers were frequently using the instructional methods to teach geometrical concepts and figures in their lessons.