Ortaöğretim 10. sınıf görsel sanatlar dersinde Türk tezhip sanatının öğretiminde çalışma yapraklarının kullanımı
Use of the studying sheets while teaching Turkish illumination art at the course of visual arts in the 10th class of secondary education
  1. Tez No: 290660
  2. Yazar: FİLİZ BİÇARE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Eğitim ve Öğretim, Crafts, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tezhip, Görsel Sanatlar eğitimi, Çalışma yaprakları, Ali Üsküdârî
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, Ortaöğretim onuncu sınıf görsel sanatlar dersinin müfredat konularından biri olan Tezhip sanatının öğretiminde çalışma yapraklarının kullanımı; öğrencinin tezhip sanatını Ali Üsküdârî örneği ile öğretiminde etkisi üzerine araştırılmıştır. Bu doğrultuda araştırma, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen üzerine modellenmiştir.Araştırma 2010-2011 Eğitim Öğretim Yılı'nda, onuncu sınıf 40 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın deney grubunda bulunan öğrencilerle (n=20) iki haftalık süre ile , Tezhip sanatı anlatılmış öğrencilere çalışma yaprakları verilerek içindeki yönergelere uyulması ve çalışma yapraklarının okunması istenmiştir. Kontrol grubu (n=20) öğrencilerine ise klasik yöntemle ders işlenmiştir. Araştırmada kullanılacak veriler, ?tezhip sanatı başarı testi? kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız gruplar ve bağımlı gruplar için t testi kullanılmıştır.Verilerin analiz edilmesiyle elde edilen sonuçlarda, deney grubundaki öğrencilerde; Tezhip Sanatı konusunu çalışma yaprakları ile uygulama süreci sonunda başarılarında artış olduğu görülmüş; ayrıca bu artışın kontrol grubuna oranla daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında deney grubu öğrencilerinin tezhip sanatı başarı testinden aldıkları puanlardaki artış, kontrol grubundan dört kat yüksek bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ortaöğretim görsel sanatlar müfredatlarından biri olan Tezhip Sanatı konusu Çalışma Yapraklarıyla öğretilmesinin öğrenci başarısında artışa sebep olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, use of the studying sheets while teaching illumination art which is one of the curriculum subjects of the visual arts course in the 10th class of secondary education has been investigated on the effect for the student how to learn the illumination art through the sample of Ali Üsküdârî. Accordingly, the research has been modelled on the experimental design with pre test ? final test controlling group.The research was conducted by the 40 students of the 10th class in 2010-2011 Academic Year. Within the duration of two weeks, together with the students existing in the experimental group of the research (n=20), illumination art was told, they were given the studying sheets, and they were asked to obey the instructions in the sheets, and to read the studying sheets. Beside, lesson was taught through the classical methods together with the controlling group (n=20) students. The data to get used in the research has been obtained by using the success test of illumination art. While analyzing the data, the test for the independent groups and dependent groups has been used.At the results obtained by analyzing the data, it has been understood that the success of the students in the experimental group has increased at the end of the application process of illumination art with the studying sheets, and furthermore, it has been observed that this increase is higher than the controlling group. Beside, the increase at the points that the students in the controlling group got from the achievement test of Illumination Art has been found out four times higher than the control group. The results obtained indicates that teaching the subject of illumination art which ise one of visual arts curriculums in secondary education through the studying sheets causes increase at the achievement of student.Key Words : Illumination Art, Education of Visual Arts, Studying Sheets. Ali Üsküdârî.