Sütyen kullanımında karşılaşılan sorunların belirlenmesine ilişkin bir araştırma
A study to determine difficulty of bra usage
- Tez No: 290717
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Büyük beden, sütyen, büyük beden sütyen, sütyen deformasyonu, sütyen kullanımındaki sorunlar, Oversized, braissere, oversized braissere, braissere deformation, troubles in using braissere
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sütyen oldukça komplike bir ürün olduğu için tasarımdan dikime kadar tüm aşamalarında üzerinde titizlikle durulması gerekmektedir. Üreticilerin sütyeni hangi tarzdaki kadına ne amaçla tasarladığını iyi bilmesiyle birlikte tüketicilerde beden ölçülerinden emin olmalıdır.Araştırmanın temel amacı, büyük göğüslü kadınların sütyen kullanımından kaynaklı sıkıntılarını belirlemektir. Araştırma, İzmir' de 95 ve üstü göğüs ölçülerine sahip, üst-sosyo ekonomik düzeyde 176 kadın üzerinde yapılmıştır. Araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin frekans ve yüzde dağılımları ile ANOVA testi kullanılarak SPSS 15.0 programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi, 0,05 olarak kabul edilmiş ve buna göre yorumlanmıştır.Araştırmada büyük göğüslü kadınların, sütyen alırken dikkat ettikleri özellikler sütyenlerinde deformasyon olan yerler ve sütyen kullanımındaki sorunları ile ilgili bulgulara yer verilmiştir. Analizler sonucunda, büyük göğüslü kadınların yaşlarına göre sütyen alırken en çok kumaşına, kullanım alanına, modeline ve markasına, öğrenim durumlarına göre sütyen alırken ise kullanım alanına, modeline, süsleme ve markasına göre, gelir durumlarına göre sütyen alırken ise kumaşına dikkat ettikleri, doğru göğüs ölçüsünün nasıl belirlendiğini ve büyük göğüslü kadınların hangi fonksiyonel özelliklere sahip sütyenleri kullanmaları gerektiğini tam olarak bilmedikleri, yaşlarına göre sütyende deformasyonun en çok sütyen askılarında ve balenlerin sütyeni delmesi şeklinde görüldüğü, yaşlarına göre sütyen kullanımında sırt/boyun ağrısı, sütyen askılarının omuzları kesmesi ve sütyenin kaşıntı yapması sorunlarını yaşadıkları sonucuna varılmıştır. Kadınların doğru göğüs ölçülerini bilmeleri için bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bunun sağlanması için satış personellerine bu konuda eğitim verilmelidir. Bununla birlikte, balenlerin sütyene monte edilmesinde farklı teknikler kullanılmasının gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Braissere is very comlicated product and it needs carefully design process. Product producers must now target market?s feature and also consumer must be sure about their size of braissere.Main purpose of the study to determine oversized braissere user women?s troubles of using oversized braissere. Example study was made to 176 women in İzmir who has 95 and over braissere aize and who belogs with upper socio-economic level. Survey technique was used in study. Gathered datas was analyzed in frequency analysis and ANOVA test with using SPSS 15.0. Significance level was accepted 0.05 and it is evaluated with that level.Oversized braissere user women?s troubles of using oversized braissere, deformed point of braissere, feature of buying decision of braissere are searched in study. Conclude of the study, how oversized women determine exact cup size, they do not know how fuction braissere need to be used, they have trouble in using braissere according to age such as back/neck ache, problem with braissere strap, itch of braissere were determined. Conclude of the study according to age level, consumers have attention to materials, using purpose, models and brand, accordig to education level, consumers have attention to using purpose, models, adornment and brand, according to income statue consumets have attention to materials. Women mast be informed in using exact size cup. For that reason sales personel must have education in selling exact cup size. In addition to this, different technique need to be used in installing balleens to braissere.