Eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde öğrencilerin sayısal fotoğraf kavramına ilişkin bilgi ve görüşleri
The knowledge and views of the students relating to digital photography in the department of fine arts education of teacher?s college
  1. Tez No: 290729
  2. Yazar: HAMİ ONUR BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sahne ve Görüntü Sanatları, Education and Training, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Güzel Sanatlar Eğitimi, Fotoğraf, Sayısal Fotoğraf, Art, Education of Fine Arts, Photography, Digital Photography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada amaçlanan; resim-iş eğitimi anabilim dallarında, lisans düzeyinde fotoğraf dersini alan öğrencilerin, sayısal fotoğraf teknolojisi ve uygulamalarını nasıl - ne düzeyde kullandığını tespit etmek, güzel sanatlar eğitimine katkılarını belirlemek ve resim-iş eğitimi anabilim dallarındaki fotoğraf derslerinin bilimsellik seviyesini belirlemektir.Bu amaca ulaşabilmek için, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) çatısı altında görev yapan 27 resim-iş eğitimi ana bilim dalının tümü ile irtibata geçilmeye çalışılmış, ancak kimi üniversitelerde fotoğraf dersinin programda yer almayışı ve örneklemin evreni temsil etme yeterliliğinden dolayı 9 üniversite ile sınırlı kalınmıştır.Araştırmanın evrenini, güzel sanatlar eğitimi bölümleri, örneklemini ülke sathına yayılan ve seçkisiz yöntem ile belirlenen 9 farklı üniversite oluşturmaktadır. 2010?2011 eğitim-öğretim yılında, resim-iş eğitimi ana bilim dallarında fotoğraf dersini almış ya da almakta olan 313 öğrenci üzerinde, görüş belirleme formu ve başarı testi uygulanmıştır. Araştırmaya dahil olan öğrencilere ilişkin kişisel ve demografik bilgiler, tablo halinde yüzde ve frekans olarak sunulmuştur. Uygulanan başarı testinden alınan sonuçların, bağımsız (üniversite, cinsiyet, bölüm, sınıf) değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği hem parametrik testlerden bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü varyans analizlerinden, hem de non-parametrik testlerden Mann Whitney U testi ve Kruskall Walls testi analizlerinden faydalanılmıştır. Aynı zamanda verilerin analizinde yüzde (%), frekans, aritmetik ortalama, standart sapma istatistikleri değerlendirilmiştir.Araştırma sürecinde elde edilen verilerin çözümlenmesi için, toplanan veriler öncelikle bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Daha sonra istatistiksel çözümlemelerin yapılabilmesi için SPSS 15 (Statiscal Package for Social Sciences) ve ITEMAN (madde analizi) paket yazılımlarından faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda, uygulanan anketlere verilen cevaplarda, cinsiyet bakımından anlamlı bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin tamamı, aldıkları fotoğraf dersinde sayısal fotoğraf makineleri kullanmaktadır. Bununla birlikte büyük bir çoğunluğu da aldıkları dersin yetkinliğinden memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. Başarı testinden elde edilen puan değerlendirildiğinde, öğrencilerin orta düzeyde bilgi seviyesine sahip oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to establish the students? using of which means and how extent the technology and practice of digital photography who take lessons in the disciplines of art and crafts education of bachelor's degree, and to determine the scientific asset of the lessons of photography.To reach at this purpose we endeavoured to Communicate All of twenty seven departments of Art and Crafts Education Working Under the Council of Higher Education, but confined to nine universities since the lesson of photography not to be found in some curriculums and because of the universe represantation capability the of the sampling.Field of research is composed of the departments of fine arts education and nine university which fixed randomly and samples of them are extent to country- wide. In the academic year of 2010?11, we have implemented the some forms to setting out the views and achievement test on the 313 students which taked lesson of phptography. We have presented schedule with demographic informations as to percentile and frequency about students. in this context we have benefited from test of T for samples free from parametric tests and simplex variance analysis besides non-parametric tests and the test of Mann Whitney U and analysis of the test of Kruskall Walls. At the same time, for analyzing the parameters we have considered the frequency (%), aritmetik ortalama, and the statistics of standard deviation.To analyze the parameters been obtained at the stage of research, we have transferred the informations to the computer area. After that we have benefited from the package softwares of SPSS 15 (Statiscal Package for Social Sciences) and ITEMAN (element analysis).At the end of research, on basis of the answers of the surveys, we observed that there is no differentiation in terms of gender. All of the students which participated to the research, use the numerical cameras. Nonetheless, they denoted their discontent about the competence of the lessons they haved. It is also possible to say that the points derived from the achievement test considered and then it is observed that the students are intermediate knowledgeable about it.