İlköğretim 8.sınıf öğrencilerinin saldırganlık ve algılanan sosyal destek düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Analyzing the primary school 8th grade students? aggression levels and levels of perceived social support according to some variables
  1. Tez No: 290730
  2. Yazar: SEDA USTABAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, algılanan sosyal destek
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırma ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin; saldırganlık düzeyleri ile algılanan sosyal destek düzeyleri (genel, ailelerinden, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden) arasında ilişki olup olmadığını; ayrıca saldırganlık ve algılanan sosyal destek düzeylerinin cinsiyete, algılanan ekonomik düzeye, algılanan akademik başarı düzeyine, anne-baba ile birlikte kalıp kalmama durumuna, anne-baba birliktelik durumuna, anne ve babanın eğitim düzeylerine göre değişip değişmediğini incelemek amacıyla yapılmış betimsel bir çalışmadır.Araştırma grubu; 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Ankara İli Çankaya, Gölbaşı ve Yenimahalle ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı dokuz resmi ilköğretim okulunun 8.sınıflarında öğrenim gören ve araştırmaya katılmaya gönüllü 306 kız 284 erkek olmak üzere toplam 590 öğrenciden oluşmaktadır.Araştırmada, öğrencilerin saldırganlık düzeyleri ile ilgili veriler Tuzgöl (1998) tarafından geliştirilen ?Saldırganlık Ölçeği? ile; algılanan sosyal destek düzeyleri ile ilgili veriler Yıldırım (1997) tarafından geliştirilen ve Yıldırım (2004a) tarafından revizyonu yapılan ?Algılanan Sosyal Destek Ölçeği? ile ve bağımsız değişkenlere ilişkin veriler de araştırmacı tarafından hazırlanan `Kişisel Bilgi Formu' ile toplanmıştır.Verilerin analizinde SPSS 17 paket programı kullanılmıştır. Analizlerde bağımlı değişkenler arasındaki ilişkide Pearson Moment Korelasyon Analizi, gruplar arasındaki farklar test edilirken bağımsız değişkenin boyut sayısı iki olduğunda t- Testi, ikiden çok olduğunda ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. F değerinin önemli olması durumlarında grup ortalamaları arasındaki farkın kaynağını belirlemek için Tukey-Kramer testi kullanılmıştır.Bu araştırmada aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır:?Öğrencilerin algıladıkları sosyal destek düzeyleri arttıkça saldırganlık düzeylerinin azaldığı,?Erkek öğrencilerin saldırganlık düzeyinin kız öğrencilerden daha yüksek olduğu ve saldırganlık düzeyinin; algılanan ekonomik düzeye ve algılanan akademik başarı düzeyine, anne-baba ile birlikte kalıp kalmama ve anne-babanın birliktelik durumuna, anne ve babanın eğitim düzeylerine göre değişmediği,?Kız öğrencilerin; algılanan ekonomik düzeyi, algılanan akademik başarı düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi daha yüksek olanların; anne-babası ile birlikte kalanların; anne-babası birlikte olanların genel olarak çevresinden daha yüksek düzeyde sosyal destek algıladığı,?Kız ve erkek öğrencilerin ailelerinden eşit düzeyde sosyal destek algıladığı; algılanan ekonomik düzeyi ve algılanan akademik başarı düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi daha yüksek olanların; anne-babası ile birlikte kalanların ve anne-babası birlikte olanların ailelerinden daha yüksek düzeyde sosyal destek algıladığı,?Kız öğrencilerin, algılanan akademik başarı düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi daha yüksek olanların arkadaşlarından daha yüksek düzeyde sosyal destek algıladığı; arkadaşlardan algılanan sosyal destek düzeyinin algılanan ekonomik düzeye, anne-baba ile birlikte kalıp kalmama ve anne-baba birliktelik durumuna göre değişmediği,?Kız öğrencilerin, algılanan ekonomik düzeyi, algılanan akademik başarı düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi daha yüksek olanların, anne-babası ile birlikte kalanların, anne-babası birlikte olanların öğretmenlerinden daha yüksek düzeyde sosyal destek algıladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış ve bulgulara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study done on primary school 8th grade students to analyze; if there is a correlation between their aggression levels and levels of perceived social support (general, family, friends and teachers); furthermore if it changes according to aggression and perceived social support levels, according to gender, to perceived economic status, to the perceived level of academic achievement, to being together with the parents or not, to mother and father?s condition of being or not being together and to the education levels of mother and father.The research group consists of the nine primary schools in the academic year of 2009-2010 under the run of the Ministry of Education in Ankara province Çankaya, Gölbaşı and Yenimahalle townships and consists of 590 volunteer students 306 of whom are girls and 284 of whom are boys.In the research data on students' levels of aggression were evaluated by“Aggression Scale ”developed by Tuzgöl (1998), data on levels of perceived social support were evaluated by Perceived Social Support Scale" developed and revised by Yıldırım (1997), (2004a) respectively and the independent variations of data were collected by the researcher with the 'Personal Information Form'.SPSS 17 package program was used to analyze the data. In the analysis in the relationship between the dependent variables Pearson Moment Correlation Analysis was used, when the differences between the groups were tested t- Test was used while the size of independent variable was 2, when it was more than two One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used. When the F value was important Tukey-Kramer test was used in order to determine the difference of the source in group means.In this study the following were found:?The higher the levels of aggression gets, the lower gets the levels of perceived social support for students,?Male students? level of aggression is higher than the girls, and it didnt change according to the to perceived economic status, to the perceived level of academic achievement, to being together with the parents or not, to mother and father?s condition of being or not being together and to the education levels of mother and father,?Girl students whose perceived economic status, perceived level of academic achievement, who are together with the parents, whose mother and father are together are found to get higher levels of perceived social support,?Girls and boys with equal levels of social support perceived, whose perceived economic status, perceived level of academic achievement, who are together with the parents, whose mother and father are together are found to get higher levels of perceived social support from their families,?Girl students, whose perceived level of academic achievement, who are together with the parents, whose mother and father are educated are found to get the same levels of perceived social support from their friends and girls who are together with the parents, whose mother and father are together are found to get higher levels of perceived social support,?Girl students whose perceived economic status, perceived level of academic achievement, who are together with the parents, whose mother and father are together are found to get higher levels of perceived social support from their teachers,The results of the research were discussed in the light of literature and suggestions were made according to the findings.Key Words/Concepts: Aggression, Perceived Social Support