Açılabilir ve regle yüzey tasarımında duallik kavramı
Duality in designing of ruled and developable surfces
  1. Tez No: 291017
  2. Yazar: ESRA ERKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR TANTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bertrand eğrileri, Bertrand çiftleri, Regle yüzeyler, Açılabilir yüzeyler, Ofsetler, Duallik, Diferansiyel geometri, Bertrand curves, Bertrand mates, ruled surfaces, developable surfaces, offsets, duality, differential geometry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı, Endüstri ve Tasarımda en çok kullanılan açılabilir ve regle yüzeylerin daha hızlı ve hassas dizaynı için duallik kavramının uygulanmasıdır.Bu tez, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, çalışma hakkında genel bir bilginin verildiği giriş kısmına ayrılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümde, Ravani ve Ku' nun 1991'deki çalışması esas olarak ele alınmış, doğrular geometrisine dayalı olarak açılabilir ve regle yüzeyler için Bertrand eğriler teorisi genelleştirilmesi sunulmuştur.Ayrıca, düzlem ve noktaların üç boyutlu uzayda birbirlerinin geometrik dualleri olmasından ve açılabilir yüzeylerin bir parametreli düzlemler ailesi olmasından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, we will apply duality concept for faster and more sensitive design of ruled and developable surfaces that used in industry and designing.This thesis is consisted of three chapters. The first chapter is devoted to the introduction. The second and third chapter Ravani and Ku?s study at 1991 is examined, a generalization of the theory of Bertrand curves is presented for ruled and developable surfaces based on line geometry. Moreover, it is touched that planes and points are geometric duals of one another in three dimnsional space and that a developable surface can also be considered as a one parameter famil of planes .