İzmir ilinin bazı ilçelerinde zeytinciliğin durumu ve organik zeytin yetiştiriciliğinin yapılabilirliği üzerine bir araştırma
A study on the status of olive production and feasibility of organic olive production in some provinces of İzmir
  1. Tez No: 291101
  2. Yazar: TOLGA KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELMAS ÖZEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, Zeytinyağı, Zeytin yetiştiriciliği, Organik tarım, Organik zeytin yetiştiriciliği, Olive, olive oil, olive production, organic agriculture, organic olive production
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Türkiye; bulunduğu coğrafik konum ve sahip olduğu Akdeniz iklim özellikleri nedeniyle, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte, dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üretici ülkelerinden birisidir. Ege bölgesi organik tarımın ülkemizde ilk olarak başladığı bölge olması nedeniyle, organik üretim ve ihracatta önemli bir konuma sahiptir. Bölgedeki organik işletme sayılarına bakıldığında, İzmir ilinin ilk sırada yer aldığı, bunu sırasıyla Aydın ve Manisa'nın izlediği görülmektedir. Ayrıca, İzmir Türkiye genelinde organik zeytin üretiminin en yoğun olarak yapıldığı ildir. Bu çalışmada, İzmir iline bağlı toplam 5 ilçede (Torbalı, Tire, Buca, Seferihisar ve Foça) organik zeytin üreticileri ile anket çalışması yapılarak, zeytinciliğin ve zeytin üreticilerinin genel durumu, organik zeytin yetiştiriciliğinin yapılabilirliği, sorunları belirlenmeye ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Genellikle organik zeytin üretim alanlarının küçük kapasiteli aile işletmelerine ait olması, alt yapının yetersizliği ve teknik bilgi eksikliği gibi nedenlerle, bu yörelerde organik zeytin üretiminin istenilen gelişmeyi göstermediği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey, among with other Mediterranean countries such as Spain, Italy, Greece and Tunisia, by its geographical position and the mediterranean climate qualifications, is one of the leading olive and olive oil producers of the world. Aegean region, due to being the first place of our country to start organic agriculture, has an important status on organic production and export. When looked at the number of organic plants, provinces of İzmir seems to be the leader followed by Aydın and Manisa. Also, İzmir is the city where the organic olive production is the densest. In this study, by doing survey work among organic olive producers associated with providence of İzmir (Torbalı, Tire, Buca, Seferihisar ve Foça), the overall view of olive producers, the feasibility of organic olive production, the determination of problems and the solutions of those problems have been examined. Because of the reasons such as organic olive production?s generally being belonged to small family plants, lack of substructure and not having enough technical knowledge, it has been revealed that the organic olive production in those areas has not shown the desired development.