Hasat sonrası nar meyvelerinde Botrytis cinerea Pers.: Fr.'e karşı bazı fungisitlerin etkinliği üzerine araştırmalar
Studies on effectiviness of some fungicides against Botrytis cinerea Pers.: Fr on pomegranate fruit in postharvest
  1. Tez No: 291102
  2. Yazar: AYŞE UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN KINAY TEKSÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, Botrytis cinerea, Hasat sonrası, Fungisitler, Pomegranate, Botrytis cinerea, postharvest, fungicides
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Nar meyvelerinde taç çürüklüğüne neden olan Botrytis cinerea hasat sonrası ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hasat sonrası narlarda B. cinerea'ya karşı ruhsatlı bir fungisit bulunmamaktadır. Bu nedenle hasat sonrasında B. cinerea' nın kontrolünde etkili olabilecek fungisitlere gereksinim vardır. Çalışmada, en yoğun yetiştiriciliğin ve depolamanın yapıldığı Antalya ilinden; toplam 11, İzmir' den 2 soğuk hava deposundan toplanan infekteli nar meyvelerinden 33 B. cinerea izolatı elde edilmiştir. Bunlar içerisinden 27 izolatın miselyal gelişimine karşı 10 fungisitin etkiliği in vitro koşullarda ve daha sonra da meyve testleriyle araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, in vitro koşullarda fludioxanil, cyprodinil+fludioxanil ve fenhexamid B. cinerea'nın miselyal gelişimin engellenmesinde yüksek, pyrimethanil, thiabendazole, imazalil ve boscalid+pyraclostrobin orta derecede etkili olurken, azoxystrobin ve boscalid düşük derecede etkili olmuştur. Meyve testlerinde ise, en etkili fungisit %78.58' lik oranla fludioxanil olmuş, bunu sırasıyla boscalid+pyraclostrobin (%64.29) ve pyrimethanil (%64.28) takip etmiştir. Cyprodinil+fludioxanil (%50), cyprodinil (%50.01) ve azoxystrobin (%42.86) orta derecede etkililik göstermiştir. Hasat sonrasında çok yaygın olarak kullanılan fungisitlerden imazalil ve TBZ ise B. cinerea çürüklüklerine karşı düşük etkililik göstermiştir. Bu sonuçlara göre, fludioxanil narlarda hasat sonrasında B. cinerea' nın kontrolünde en etkili fungisit olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Crown rot caused by Bortytis cinerea on pomegranate fruit leads in economic crop looses in postharvest stage. There is no registered fungicide against B. cinerea at postharvest pomegranates. Therefore, fungicides are need to control postharvest diseases on pomogranete fruit. In this study, 33 B. cinerea isolates were obtained from infected pomegranate fruit in commercial cold storage rooms from Antalya 11 and Izmir 2, where pomagranate grown and storaged intensively. Effects of 10 fungicides on mycelia growth of 27 B.cinerea isolates were tested in vitro and then fruit tests were done. According to the test results; in vitro conditions fluodioxanil, cyprodinil+fludioxanil and fenhexamid were highly, pyrimenthanil, thiabendazol, imazalil and boscalid+pyraclostrobin were moderate, azoxystrobin and boscalid were low effective against mycelial growth of B.cinerea isolates. At fruit tests, the most effective fungicide was fludioxanil by 78.58%. After that, boscalid+pyraclostrobin and pyrimethanil were effective by 64.29% and 64.28%, respectively. Cyrodinil+fludioxanil (50%), cyprodinil (50.01%) and azoxystrobin (42.86%) were showed moderate effectiveness. Common postharvest fungicides, imazalil and TBZ have shown low efficacy against B.cinerea rots on pomegranate fruit. According to the results, fludioxanil were determined as the most efficacy fungicides on control of B. cinerea on pomegranate in postharvest.