Turunçgillerde yeşil küf çürüklüğü etmenine (Penicillium digitatum (Pers.) Sacc) karşı yeni fungisitlerin ve mum kombinasyonlarının etkililikleri üzerine araştırmalar
Studies on effectiveness of new fungicides and wax combinations against (Penicillium digitatum (Pers.) Sacc) causal agent of green mold on citrus
  1. Tez No: 291100
  2. Yazar: YEŞİM AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN KINAY TEKSÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Satsuma mandarini, yeşil küf, kalite, Penicillium digitatum, hasat sonrası fungisitler, mum, Satsuma mandarin, green mold, quality, Penicillium digitatum, postharvest fungicides, wax
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Turunçgillerde Penicillium digitatum'un neden olduğu yeşil küf çürüklüğü, meyvelerin depo ömrünü sınırlayan en önemli faktördür. Penicillium türlerinin, hasat sonrası fungisitlere karşı duyarlılık azalışı nedeniyle, son yıllarda yurtdışında ruhsat alan yeni etkili maddelerin ve mum kombinasyonlarının yeşil küf çürüklüğü etmenine etkililiklerinin belirlenmesi, bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Çalışmada, çeşitli paketleme evlerinden 32 P. digitatum izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlar, klasik hasat sonrası fungisitlerden imazalil, thiabendazole (TBZ) ile yeni nesil fungisitlerden pyrimethanil, azoxystrobin ve fludioxonile karşı in vitro ve in vivo koşullarda denemeye alınmıştır. İn vitro koşullarda, uzun zamandır paketleme evlerinde kullanılan TBZ, P. digitatum kontrolünde tamamen başarısız olmuştur. Aralarında en başarılı fungisit, pyrimethanil olarak saptanmıştır. İklim odası koşullarında inokulasyon yapıldıktan sonra, sadece fungisit uygulanan satsuma mandarinlerinde en iyi etkililiği imazalil+pyrimethanil ve pyrimethanil gösterirken, fludioxonil başarı sağlayamamıştır. Polietilen reçine mumun, fungisitle kombinasyonunda sadece fungisit uygulananlara oranla, daha yüksek bir etkililik sağlanmıştır. Pyrimethanil ve mum kombinasyonu ile dayanıklı izolat üzerinde, %75 oranında etkililik gözlenmiştir. İmazalil+pyrimethanil ve imazalil de, her 2 izolat üzerinde çürüklüğü baskılamada başarılı olmuştur. Soğuk hava deposunda 1 ay depolanan meyvelerde, duyarlı P. digitatum izolatı üzerinde en iyi etkililiği imazalil, imazalil+pyrimethanil ve imazalil+fludioxonil göstermiştir. Doğal infeksiyona bırakılan meyvelerde, 1. ay sonunda imazalil, imazalil+pyrimethanil ve fludioxonil çürüklük gelişimini engellerken; 2. ayda da pyrimethanil, imazalil+fludioxonil, imazalil, fludioxonil ve imazalil+pyrimethanil çürüklük gelişimini engellemiştir. Azoxystrobin ise; in vitro, in vivo ve soğuk hava deposu koşullarında hiçbir etki gösterememiştir. Hasat sonrası fungisit uygulamalarının depolama sonrası meyve kalitesine önemli bir etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Green mold on citrus, caused by Penicillium digitatum is the most important limiting factor of storage life. Due to decreasing sensitivity of Penicillium spp. against postharvest fungicides, three new fungicides recently were registered in other countries. The aim of this study was to determine the effectiveness of these fungicides with wax combination on green mold. In this study, 32 P. digitatum isolates were obtained from various packinghouses. These isolates were tested with classic postharvest fungicides imazalil, thiabendazole (TBZ) and new generation fungicides pyrimethanil, azoxystrobin, fludioxonil. In climates room conditions, TBZ used to control of postharvest diseases in packing houses for a long time, completely failed to control of P. digitatum. Pyrimethanil was found the most successful fungicide among them. When fungicides were applied alone after inoculation on satsuma mandarins, imazalil+pyrimethanil and pyrimethanil showed the best effectiveness, fludioxonil was ineffective. Polyethylene recin wax with a combination of fungicide was provided a higher effectiveness than fungicides alone. The wax with a combination pyrimethanil was observed 75% efficacy on the resistant isolate. Imazalil+pyrimethanil and imazalil alone was found successful in suppressing green rot on both isolates. As a result of one month of cold storage, imazalil, imazalil+pyrimethanil and imazalil+fludioxonil showed the best effectiveness on the sensitive isolate. At the end of the first month, while imazalil, imazalil+pyrimethanil and fludioxonil inhibited the decay development on fruit without inoculation, the second month pyrimethanil, imazalil+fludioxonil, imazalil, fludioxonil and imazalil+pyrimethanil inhibited the decay development. Azoxystrobin did not show effectiveness in vivo, in vitro and cold temperature conditions. Postharvest fungicide applications did not affect fruit quality during the storage.