Organik sera domates yetiştiriciliğinde birlikte üretimin verim ve kaliteye etkileri
Effects of intercropping systems on yield and quality of organic tomatoes growing in greenhouse
  1. Tez No: 291113
  2. Yazar: GÜLCE DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte üretim, organik tarım, sera, domates, AEO, Intercropping, organic agriculture, greenhouse, tomato, LER
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, serada organik olarak yetiştirilen, ana ürün domates ile ara ürün olan baş salata ve brokolinin birlikte yetiştiriciliğinin verim ve kaliteye etkilerinin araştırılması ve bu uygulamaların ekonomik olup olmadıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.2010 yılı sonbahar döneminde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait PE örtülü serada yürütülen çalışmada, 3 tanesi ana ürün ve yan ürünlerin yalın olarak yetiştirildiği kontrol uygulamaları olmak üzere toplam 6 uygulama yer almıştır.Denemede elde edilen bulgulara göre, en yüksek domates verimi Domates-Baş salata-Domates (D-Bs-D) uygulamasından (9.56 kg/m2), en düşük verim ise Domates-Brokkoli (D-Br) uygulamasından (5.05 kg/m2) alınmıştır. Ara ürün sebzelerinden baş salata ve brokoliye ait en yüksek verim değerleri, yalın olarak yetiştirildikleri uygulamalardan alınmıştır.Birlikte yetiştiricilik uygulamaları arasında en yüksek Alan Eşdeğer Oranı'na sahip uygulama Domates-Brokkoli (D-Br) uygulaması (1.32) olmuştur. Domates-Baş salata (D-Bs) ve Domates-Baş salata-domates (D-Bs-D) uygulamalarından da sırasıyla 1.09 ve 1.24 değerleri elde edilmiştir.Üretim dönemi sonunda yapılan ekonomik analize göre, en yüksek değişken masraf Domates-Baş salata (D-Bs) uygulamasında (350,66 TL) ortaya çıkmıştır. En yüksek net karın elde edildiği uygulama ise D-Bs-D uygulaması olmuştur. Bunu sırasıyla D, D-Bs ve D-Br uygulamaları izlemiştir.Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde domatesin, özellikle baş salata ile birlikte yetiştiriciliğinin pratikte uygulanabilir nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of intercropping of tomatoes with head salad and broccoli on yield and quality, and to evaluate whether these treatments were economic or not.In the growing season of Autumn 2010, an experiment composed of six treatments in which were conducted in PE covered greenhouse at Ege University Agriculture Faculty Horticulture Department. In three of these trials main crops and second crops were grown in monoculture as control plots.According to results, the highest yield in tomato was obtained from tomato-head salad-tomato (D-Bs-D) treatment (9.56 kg/m2) and the lowest was tomato-broccoli (D-Br) treatment (5.05 kg/m2). The highest yields of head salad and broccoli were obtained when they were cultivated as monoculture.Among the intercropping systems, tomato-broccoli (D-Br) had the highest `Land Equivalent Ratio? (LER) (1.32). The LERs of D-Bs ve D-Bs-D were 1.09 and 1.24, respectively.According to the economic analysis the highest variable cost was determined in tomato-head salad (D-Bs) treatment (350,66 TL). The highest net profit was achieved in the treatment of tomato-head salad-tomato (D-Bs-D) treatment and followed by D, D-Bs and D-Br.As a result of the overall evaluation,it was concluded that, intercropping of tomato with head salad was found practically applicable.