Isıl işlemin MFD üzerindeki etkileri
Heat treatment effects on the MFD
- Tez No: 292504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Heat treatment, MDF, the surface perpendicular to the screw holding strength, tensile strength perpendicular to the surface, the surface roughness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada; MDF'nin mekanik özelliklerinden olan yüzeye dik yönde çekme direnci ve yüzeye dik yönde vida tutma direnci ile teknolojik özelliklerinden olan yüzey pürüzlülüğüne ısıl işlemin etkisi araştırılmıştır. Deneylerde kullanılacak örnekler piyasadan temin edilen MDF'den standartlara uygun şekilde hazırlanmıştır. MDF örnekleri 120 ºC, 150 ºC ve 180 ºC'lerde 2, 4 ve 6 saat süreyle ısıl işleme tabi tutulmuştur. Isıl işlemden sonra MDF örnekleri üzerinde mekanik deneyler ve yüzey pürüzlülüğü ölçümü yapılmıştır.Isıl işleme tabi tutulan MDF örneklerinde sıcaklık ve sürenin artmasıyla birlikte yüzeye dik yönde vida tutma direnci ve yüzeye dik yönde çekme direnci değerlerinde belirgin azalmalar tespit edilmiştir. Sıcaklık ve sürenin artmasıyla birlikte yüzey pürüzlülüğü değerlerinin de azaldığı belirlenmiştir.Anahtar kelime: Isıl işlem, MDF, yüzeye dik yönde vida tutma direnci, yüzeye dik yönde çekme direnci, yüzey pürüzlülüğü.
Özet (Çeviri)
In this research, perpendicular to the surface of the tensile strength and screw holding strength in the direction perpendicular to the surface, mechanic features of MDF, and the effect of the heat treatment on surface roughness, technological feature of MDF, have been studied. The samples to use in the experiments have been prepared from MDF provided by market in accordance with the standards. MDF samples have been subjected to heat treatment in the degrees of 120, 150 and 180 for 2, 4 and 6 hours. Following heat treatment, measurement of surface roughness has been made and mechanic experiments on MDF samples has been done.In MDF samples subjected to heat treatment, in the data of the surface perpendicular to the direction perpendicular to the surface of the screw holding strength, significant reductions have been established with the increase of temperature and time. Also, the decrease of surface roughness value has been determined with the increase of temperature and time.