Siyah çay ekstresinin karbonik anhidraz enzimi üzerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of black tea extract on the enzyme carbonic anhydrase
  1. Tez No: 292540
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonik anhidraz, inhibisyon, afinite kromatografisi, Carbonic Anhydrase, inhibition, affinity chromatography
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çay, Camellia sinensis olarak bilinen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Türk insanının günün her saatinde severek tükettiği geleneksel bir içecektir. Günümüzde, dünya çapında üretimi yapılan çayın siyah, yeşil ve oolong olmak üzere 3 çeşidi vardır.Karbonik anhidraz (E.C. 4. 2. 1. 1), merkezinde Zn+2 bulunan bir metaloenzimdir. Omurgalılarda CO2, bu enzimin substratıdır. Hücreler ve hücreler arası sıvıda CO2 ve H2CO3 dönüşümlerini katalizler.Bu çalışmada çayın karbonik anhidraz enzimi üzerinde inhibisyon etkileri araştırılmıştır.Bu amaçla önce insan eritrositlerinden karbonik anhidraz izoenzimleri (CA-I, CA-II) afinite kromatografisi ile ayrı ayrı saflaştırıldı.Daha sonra farklı derişimlerdeki çayın insan eritrosit CA enzimleri üzerindeki inhibisyon etkisi incelendi. Çalışmalarda karbonik anhidraz aktivitesinin belirlenmesinde hidrataz ve esteraz aktivitelerinden faydalanıldı. Çayın belli derişimlerde insan eritrosit CA hidrataz ve esteraz aktivitesinde inhibisyon etkisinin olduğu belirlendi. İnhibisyon etkisi gösteren çaylar için % aktivite- inhibitör konsantrasyonu [I] grafikleri çizildi.Bu çalışmada elde edilen verilere göre çayın farklı derişimlerinde düşük miktarlar alındığında inhibisyon etkisi, çay miktarı arttırıldığında ise aktivatör etkisi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Tea is obtained from a plant known as Camellia sinensis. It is a traditional beverage consumed at any time of day by Turkish people. Today, the worldwide production of black tea, green and oolong varieties includes 3 there. Carbonic anhydrase (E.C. 4. 2. 1. 1), is a metaloenzyme, containing Zn+2 in the center. The substrate of this enzyme is CO2 in vertebrate. This enzyme catalyzes conversion of CO2 to H2CO3 in cells and in intercellular fluid.In this study the inhibitory effect of tea on the enzyme carbonic anhydrase were investigated.Firstly, erythrocyte carbonic anhydrase isoenzymes (CA-I, CA-II) from human erythrocyte were separately purifed by affinity chromatography.Then different concentration of tea on the human erythrocyte CA were analyzed. In the studies, it was taken advantage of hydrates and esterase activites for determining of carbonic anhydrase activitates. It was observed that different concentration showed inhibition effect on human erythrocyte CA hydratase and esterase activity. % Activity indicates the effect of inhibition for tea- inhibitory concentration [I] graphs are plotted.According to data obtained in this study, lower concentrations of tea showed inhibitory effect, higher concentrations showed activating effects.