Bazı mantar homojenatlarının karbonik anhidraz izoenzimleri üzerine inhibisyon etkilerinin incelenmesi
An investigation of inhibition effects of some mushroom homogenates on carbonic anhydrase izoenzymes
  1. Tez No: 292542
  2. Yazar: HÜLYA KARAÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, Karbonik Anhidraz İnhibitörleri, Lentinula Edodes, Lactarius deterrimus, Lactarius Deliciosus, Terfezia bouderi chatin, Mantar, Glaucoma, Carbonic Anhydrase Inhibitors, Lentinula Edodes, Lactarius deterrimus, Lactarius Deliciosus, Terfezia bouderi chatin, mushroom
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Karbonik anhidraz (EC.4.2.1.1), ilk defa memelilerin eritrositlerinden saflaştırılarak elde edilen, çinko iyonlu bir metaloenzimdir. Karbonik anhidraz iki basamakta CO2'in, HCO3- ve H+ iyonlarına dönüşümlü hidratasyon reaksiyonunu katalizler. İnsan gözünde CA-II ve CA-IV izoenzimleri bulunur. Karbonik anhidraz inhibitörleri, aköz humorun salgılanmasıyla oluşan yüksek göz içi basıncını (IOP) düşürdükleri için, glokom hastalığının tedavisinde etkili olarak kullanılırlar.Yapılan araştırmalarda mantarların kan şekerini ve kolesterolü düşürücü, antioksidan, antitumör ve göz hastalıklarını tedavi edici etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu çalışmada Lentula Edodes, Lactarius Deliciosus, Lactarius Deterrimus, Terfezia Boudieri Chatin mantarlarının karbonik anhidraz enzimi üzerindeki inhibisyon etkileri incelenmiştir.Önce insan eritrositlerinden karbonik anhidraz enzimleri afinite jeli kullanılarak (Sepharose-4B-L-tirozin-sülfonilamid) saflaştırılmış ve daha sonra bu enzimlerle kinetik çalışmalar yapılmıştır. Temin edilen mantar homojenatlarının insan eritrositlerindeki HCA I ve HCA II enzimleri üzerindeki inhibisyon etkisi incelenmiştir. Çalışmalarda karbonik anhidraz aktivitesinin belirlenmesinde hidrataz ve esteraz aktivitelerinden faydalanılmıştır.Mantar homojenatlarının insan eritrositlerdeki HCA-I ve HCA-II enzimlerinin hidrataz ve esteraz aktiviteleri üzerindeki inhibisyon etkileri araştırıldıktan sonra % Aktivite-[I] grafikleri çizildi.
Özet (Çeviri)
Carbonic anhydrases (E.C. 4.2.1.1.) are family of zinc metalloenzymes which were purified from mamalian erythrocyte for the first time. Carbonic anhydrases catalyze the reversible hydration of carbon dioxide in a two-step reaction to yield bicarbonate and proton. The isoenzymes of the enzyme in human eye are CAII and CA-IV. Carbonic anhydrase inhibitors, which reduce aqueous production with a corresponding decrease in intraocular pressure (IOP), have been used as ocular hypotensive agents for the treatment of glaucoma.Previous studies have shown that fungal exstracts have beneficial effects against eye diseases. They also reduce blood sugar and cholestrol levels. They have antioxidant and antitumor effects. In this study, effects of Lentula Edodes, Lactarius Deliciosus, Lactarius Deterrimus, Terfezia Boudieri Chatin fungi on the inhibition of the enzyme carbonic anhydrase have been investigated.First, carbonic anhydrase enzymes from human erythrocyte were purifed using affinity gel and subsequent experiments were carried out with these enzymes. Later, the obtained mushroom extracts on the inhibition of human erythrocyte HCA I and HCA II enzymes were studied. In these studies, the hydrates and esterase activites were taken into account to determine the carbonic anhydrase activities.After studying inhibition effects of the mushroom extract on hydratase and esterase activities of human erythrocyhte HCA-I and HCA-II, % activity graphs were plotted.