3,4-dimetil fenolün aminlerle mikrodalga yöntemi ile fenolik mannich bazlarının sentezi ve karakterizasyonu
3,4-dimethyl phenol mannich bases of phenolic synthesis and characterization of amines by microwave method
  1. Tez No: 292543
  2. Yazar: GONCA YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT BÜYÜKKIDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-Dimetilfenol, Mannich Bazı, Ligant, Mikrodalga, Biyolojik aktivite, 4-Dimethyl Phenol, Mannich Base, Ligand, Microwave, Biological activity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Mannich reaksiyonu, 1912 yılında Mannich ve Krosche tarafından keşfedilmesinden sonra çeşitli bileşiklerin sentez işlemlerinde yararlanılmıştır. Mannich reaksiyonu aktif hidrojen taşıyan bir bileşik ile formaldehit ve bir 10 veya 20 amin varlığında gerçekleşir. Oluşan ürüne Mannich Bazı adı verilir.Elde edilen Mannich bazı; su/atık su/çamur arıtma proseslerinde, polimer endüstrisinde, petrol endüstrisinde, kozmetik sanayinde, boya endüstrisinde, ilaç sektöründe, gıda işletmelerinde ve tekstil sanayi gibi çeşitli alanlarda kullanılır.Bu çalışmada kısa ve etkili bir yöntem olan mikrodalga yöntemi ile [2-((dibenzilamino)metil)-4,5-dimetilfenol], [2-((dimetilamino)metil)-4,5-dimetilfenol], [2-((4-florofenilamino)metil)-4,5-dimetilfenol] ve [2-((etil(2-(etilamino)etil)metil)-4,5-dimetilfenol] Mannich bazları sentezlendi. Sentezlenen bu bileşiklerin yapıları 13C-NMR, 1H-NMR, IR, DT/TGA ve elementel analiz yöntemleri ile aydınlatılmıştır.Sentezlenen bu bileşiklerin biyolojik aktiviteleri de incelenmiştir. Bu inceleme sonucu [2-((dimetilamino)metil)-4,5-dimetilfenol]' nin aktivite verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In 1912 after the Mannich reaction was discovered by Mannich and Krosche it was used in process of synthesis in variety compounds. Mannich reaction is occured in a compound which carries active hydrogen, in formaldehyde and with the existance of 10 or 20 amine. That occured compound is called Mannich Base.The Mannich Base that was occured is used in decontamination of water / waste water / mud processes, in polymer, petroleum, cosmetic, painting industryes, in pharmacy sector, in food business and textile industry.In this investigatien, the Mannich Base was synthesized was 2-((dibenzylamino)methyl)-4,5-dimethylphenol, 2-((dimethylamino)methyl)-4,5-dimethylphenol, 2-((4-flurophenylamino)methyl)-4,5-dimethylphenol and 2-((ethylamino)ethyl)amino)methyl)-4,5-dimethylphenol with the microwave method which is short and effective method. Structures of synthesised compounds were identified by using 13C-NMR, 1H-NMR, IR, TG/DTA and elemental analysis methods.The biological activities of that synthesized compounds were examined. According to result of that examine it is it is observed that 2-((dimethylamino)methyl)-4,5-dimethylphenol showed activity.