Aşil tendonu zedelenmiş sıçanlarda Hypericum perforatum ve Calendula officinalis bitki tentürlerinin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effect of Hypericum perforatum and Calendula officinalis herb extracts on achilles tendon injury in rats
- Tez No: 292564
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SABRİ ÖZYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Achilles? Tendinosis, Hypericum Perforatum, Calendula Officinalis Friction Massage, Rat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı kollojenaz enzimi ile Aşil tendinozis yapılmış sıçanlarda Hypericum perforatum ve Calendula officinalis bitki tentürlerinin makroskobik ve mikroskobik etkilerinin belirlenmesidir.Bu çalışmada, deney hayvanı araştırmaları etik kurul onayının alınmasının ardından 3-4 aylık, 200-250 g ağırlığında 100 erkek Wistar-Albino sıçan kullanılmıştır. Her grup 10 adet sıçandan oluşturulmuş olup sıçanların sağ ayakları tendinit yapılmış sol ayakları ise kontrol olarak çalışılmıştır. Hayvanların sağ aşil tendonlarına tendon insersiyonunun proksimalinden kesi uygulanarak 40µl collagenase type I enjekte edildi. Deneysel tendinitin oluşturulmasının ardından 10.gün randomize olarak 10 gruba ayrılan sıçanlardan Grup 0 (Sham) ve Grup 1 kontrol olduklarından tedavi uygulanmazken, Grup 2 (5dk) ve Grup 3'e (10dk) friksiyon masaj uygulaması yapıldı. Grup 4'e, Hypericum perforatum bitki tentürü uygulanırken Grup 5 ve Grup 6'da Hypericum perforatum bitki tentürü friksiyon masajı ile birlikte uygulanmıştır. Grup 7'de Calendula officinalis bitki tentürü uygulanırken Grup 8 ve Grup 9'da Calendula officinalis bitki tentürü 5 dk ve 10 dk'lık friksiyon masajı yapılarak uygulanmıştır. Tedavi 10 seans olarak uygulanmış olup tedavi bitiminden sonra sıçanların Aşil tendonları alınarak histopatolojik incelemeler yapıldı. Tüm sıçanların sağ Aşil tendonları ve kontrolü olan sol Aşil tendonları incelenerek yapılan patolojik skorlama sonrasında gruplar arasında toplam patoloji skorlarına göre değerlendirme yapıldığında fark olduğu görülmüştür.Sonuç olarak kollojenaz type I ile Aşil tendonu zedelenen sıçanlarda Hypericum perforatum ve Calendula officinalis bitki tentürlerinin masajsız tedavilerinde; 5 ve 10 dakikalık friksiyon masajı ile tedavilerinde histopatolojik düzeyde fark vardır. Calendula officinalis bitki tentürü ve friksiyon masaj tedavide diğer gruplara göre daha etkili olmuştur
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate macroscobic and microscobic effects of Hypericum perforatum and Calendula officinalis herb extracts when applied on collogenase type I induced achilles tendinosis in rats.After having the approval of experimantal animal studies ethics comitee 100 male Wistar albino rats, aged 3-4 mounts, weighing 200-250g have been used. 10 animals were in each groups and their left Achilles tendon injured and right tendon is used for control. A longitudinal incision was made slightly proksimale of the rigt legs of rats and 40µl collogenase type I was injected throughout the body of the right Achilles tendon. After the injury Achilles tendinosis tenth day rats were randomised to ten groups. Group 0 and Group 1 were controlled groups they were not healing applied. Gruop 2 (5 minutes) and Group 3 (10 minutes) were given friction massage. Rats in Group 4 was applied Hypericum perforatum extracts, group 5 and Group 6 were given friction massage with Hypericum perforatum extracts. In Group 7 was given Calendula oficinalis extracts and Group 8 and Group 9 were given friction massage with Calendula officinalis extracts. Healing were given 10 session and after the healing Achilles? tendons excision for histopathologic studies.Ther is a significant difference was detected between the all groups right leg and used for control left beg.In conclusion there is a statitically significant improvement in histopathologic scores after used Hypericum perforatum and Calendula offcinalis extractsin collogenase type I indused Achilles? tendinosis in rats. Calendula officinalis extractsin and friction massage better than the other groups on healing.