Diyabetli hastalarda karaciğer fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi
The assessment of liver function test in diabetic patients
  1. Tez No: 292565
  2. Yazar: CEMALİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: ALP, ALT, AST, Diabetes mellitus, Direkt bilirubin, GGT, LDH, Total bilirubin, ALP, ALT, AST, Diabetes mellitus, Direkt bilirubin, GGT, LDH, Total bilirubin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Dünyada ve ülkemizde insidansı gün geçtikçe artmaya devam eden Diabetes mellitus tüm dünyada en sık rastlanan endokrin hastalık olup vücudun çeşitli organ ve sistemlerinde hasarlar, fonksiyonel kusurlar ve yetersizlikler ile seyreder. Uzun süreli ve iyi regüle olmayan Diabetes mellitus'lu hastalarda karaciğer fonksiyon testi anormalliklerine sık rastlanmaktadır. Serum transaminaz testlerindeki anormalliğin en sık nedeni olan karaciğer yağlanması diyabetlilerde çoğunlukla gözlenen bir karaciğer komplikasyonudur. Bununla birlikte diyabetli hastalarda kronik hepatit ve siroz gibi daha ciddi durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle karaciğer fonksiyon testleri bozuk bulunan diyabetlilerde karaciğer yağlanması dışındaki diğer nedenlerin, özellikle viral belirteçlerin araştırılması gereklidir.Çalışmamıza 60 hasta (kan glikoz düzeyi > 110 mg/dl, 207,3 ± 98,48) ile kan glikoz düzeyi normal (70 < 110 mg/dl, 89,41 ± 9,24) seviyede olan 31 sağlıklı vakadan açlık kan örneklerini aldık. Bu kan örneklerinden her iki grubumuzda ALT, AST, ALP, LDH, GGT, Total Bilirubin ve Direkt Bilirubin analizlerini gerçekleştirdik. AKŞ; (p < 0,0001), ALP ve LDH (p < 0,005), ALT, AST ve GGT; (p < 0,05) düzeyleri istatistiki açıdan önemli derecede yüksek bulunurken, Total bilirubin ve Direkt bilirubin düzeylerinde kontrol grubumuza göre artış olmakla birlikte istatistiki açıdan bir önemlilik (p > 0,05) tespit edilemedi. Yine yapmış olduğumuz korelasyon hesaplamasında hasta grubumuza ait hiçbir parametremiz arasında istatistiki açıdan bir önemlilik tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus whose incidence is constantly getting higher in the world and in our country is the most common endocrine disease and variety of organ and system damage, functional deficiencies and failures in the body could be seen in the course of the disease. Liver function test anomalies could often be observed in the patients who have long been Diabetes mellitus and haven't been well regulated. steatosis hepatis which is the most common reason for the anomaly in serum transaminase tests is a high incidence liver complication in diabetic patients. Furthermore, more serious conditions such as chronic hepatitis and cirrhosis may occur in diabetic patients. Therefore, it is necessary to seek for other reasons, apart from steatosis hepatis, especially viral indicators.In our study, we got pre-prandial blood samples from 60 patients (blood glucose level> 110 mg/dl, 207,3 ± 98,48) and 31 healthy people whose blood glucose levels were normal (70 < 110 mg/dl, 89,41 ± 9,24). we carried out ALT, AST, ALP, LDH, GGT, Total Bilirubin and Direct Bilirubin analysis in both groups. While AKŞ; (p < 0,0001), ALP and LDH (p < 0,005), ALT, AST and GGT (p < 0,05) levels were statistically high at significant degree, Total bilirubin and Direct bilirubin levels were statistically insignificant (p > 0,05), although it was higher than our control group. Moreover, we couldn't determine any statistical significance between any parameters for our groups in the correlation calculation.