Çanakkale Boğazı'nda genç mırmır, Lithognathus mormyrus (Linnaeus, 1758), bireylerinin popülasyon dinamiği yönünden incelenmesi
On the population dynamics of young of the year striped seabream, Lithognathus mormyrus (Linnaeus, 1758), in Dardanelles (Çanakkale)
- Tez No: 292666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Mırmır, Günlük Yaş, Günlük Büyüme, Ölüm Oranı, Beslenme, Canakkale, Striped Seabream, Daily Age, Daily Growth, Mortality, Feeding Habits
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çanakkale sığ sularında (< 2m) yapılan bu çalışmanın ana amacı, genç mırmır, Lithognathus mormyrus (Linnaeus, 1758), bireylerinin miktarları, zamansal ve mekansal dağılımları, günlük yaş, günlük büyüme oranları, ölüm oranları, ve yumurtadan çıkma zamanları gibi popülasyon parametrelerinin belirlenmesi ile beslenme alışkanlıklarının ve mevsimsel değişikliklerin besin tercihleri üzerinde etkilerinin olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu amaçla, Eylül 2006-Aralık 2007 tarihleri arasında toplam 39 farklı istasyondan aylık olarak ığrıp ile örneklemeler yapılmıştır. Genel olarak minimum boyu 20 mm TL, maksimum boyu 139 mm TL ve ortalama boyu 40,3 mm TL olan toplam 938 adet genç mırmır bireyi yakalanmıştır. Yapılan günlük yaş tayinleri sonucunda en küçük bireyin 30 gün, en büyük bireyin ise 307 günlük ve bireysel günlük büyüme oranlarının ortalama 0,325 ile 0,762 mm gün-1 arasında değişmekte ve ortalaması 0,526 ± 0,002 olarak hesaplanmıştır. Günlük büyüme oranları yumurtadan çıktıkları mevsimlere göre karşılaştırılmış ve önemli derecede farklı olduğu belirlenmiştir (ANOVA: P < 0,001, F = 191,1). Otolit boyu ve genişliğinin yaş ile doğru orantılı olarak büyüdüğü fakat yaş büyüdükçe büyüme oranının da azaldığı belirlenmiştir. Genç mırmır bireylerinin yaş ile otolit boyu (?2 = 1,44, P < 0,0001) ve otolit genişliği (?2 = 2,34, P < 0,0001) arasındaki ilişkiler yumurtadan çıktıkları mevsimlere göre karşılaştırıldıklarında ise istatistiksel olarak birbirinden farklı bulunmuştur. Genç mırmır bireylerinin yumurtadan çıkma zamanı nisan ayında başlayıp ocak ayına kadar devam etmekte ve haziran-eylül ayları arasında maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Ayrıca, genç mırmır bireylerinin ölüm oranı katsayısı 0,0224 olarak bulunmuş ve anlık günlük ölüm oranı % 2,21 olarak hesaplanmıştır.Mide içeriği analizleri sonucuna göre beslenme genel olarak, crustacea (%N = 92,56) ve foraminifera (%N = %5,18) ana gruplarından oluşmaktadır. Genç mırmır balıklarının karnivor beslenme özelliği gösterdikleri ve ana besin tercihinin copepod olduğu ve mevsimlere göre besin kompozisyonun önemli derecede değişmediği belirlenmiştir (ANOSIM: R = 0,24, P > 0,05).
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to determine the population parameters such as abundance, spatial and temporal distribution, daily age, daily growth rate, mortality and hatch date distributions and also examine feeding habits and the effects of seasonal changes on food preferences of young of the year (YOY) striped seabream, Lithognathus mormyrus (Linnaeus, 1758), in Canakkale shallow waters. Samplings were conducted with a beach seine in 39 different stations between 2006 September to 2007 December. A total of 938 YOY striped seabream, with total lengths ranging between 20 and 139 mm TL were captured. The youngest daily age reading was 30 day whereas the oldest age was 307 days. Individual daily growth rates were estimated between 0.325 and 0.762, with mean of 0.526 ± 0.002 mm day-1. Significant differences were found between seasons in which striped seabream hatched (ANOVA: P < 0.001, F = 191.1). The relationship between age and otolith length and otolith width was linear. Growth rates decreased as age increased. Significant difference were found for the linear regression of age, otolith length (?2 = 1.44, P < 0.0001) and otolith width (?2 = 2.34, P < 0.0001). Hatch date distributions extended from April to January with relatively higher frequencies between June and September. Mortality rates were estimated as 0.0224 and instantaneous daily mortality rates were estimated as 2.21%.Based on stomach content analysis, among the main prey categories, crustacea (%N = 92.56) was the most preferred food group, followed by foraminifera (%N = %5.18). Present results indicate that young of the year striped seabream populations inhabiting the Canakkale shallow waters were carnivorous fish and the main food source were copepod species. Significant differences were not found among seasonal diet composition (ANOSIM: R = 0.24, P > 0.05).