Kocaeli ili Erenler Cedit mahallesi toplu konut alanlarında konut-açık ve yeşil alan ilişkisinin irdelenmesi
Analysis of relations among residence, open area and public garden at Erenler Cedit public housing site in Kocaeli province
- Tez No: 292765
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE AYSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Engineering Sciences, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Erenler-Cedit Toplu Konut Alanı, açık-yeşil alanlar, Erenler Cedit Public Housing Site, Residence, Public Garden, Open Space
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma kapsamında, Kocaeli kentine bağlı Erenler Mahallesi sınırları içerisindeki Erenler-Cedit Mahallesi Toplu Konut Alanlarında bulunan konut-açık ve yeşil alanların durumu irdelenerek, bu alanların içinde bulunduğu sorunların saptanmasına çalışılmıştır.Erenler Cedit Mahallesi Toplu Konut Alanının doğal (coğrafi konum, topografya ve morfoloji, jeoloji, hidroloji ve iklim) ve kültürel yapısı, literatür tarama ve yerinde yapılan incelemelerle belirlenmiştir. Daha sonra elde edilen bulgular sonucunda, Erenler Cedit Mahallesi Toplu Konut Alanında bulunan açık ve yeşil alanların içinde bulunduğu sorunların çözümüne ve yeterli açık ve yeşil alan sistemi oluşturulmasına ilişkin öneriler geliştirilmiştir.Toplu Konut yapımındaki amaç, konut gereksinimini karşılamak değil, insanları kentin yoğun ve stresli ortamından uzaklaştırarak, doğayla buluşturan, çevresel kalitesi yüksek mekânlar oluşturmaktadır. Bu nedenle, tez çalışmasına ait sonuçların belediye ve Kent konut İnşaat A. Ş tarafından yürütülen çalışmalarına yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, residences, open areas and public gardens in the Erenler district in Kocaeli Province are studied in order to find out possible problems.Erenler Cedit district Public Housing Site?s natural (geographic location, topography, geologic, hydrologic and climate) and cultural status are determined by screening existing literature and in-situ observations. According to the results from those observations, a number of recommendations have been proposed to solve problems between open areas and public gardens at the Erenler Cedit district Public Housing Site and to establish new open space and public garden system.The aim of establishing a public dwelling site is not only to meet puplic housing, but also to create new places which may have high living quality, unstressful and natural environment. For this reason, it is expected that this study would help municpal authority to carry out public garden establishment projects.