İlköğretim okullarındaki öğretmenlerin mobil öğrenmeye yönelik algı düzeylerinin belirlenmesi
Determining teacher?s perception of mobile learning at secondary schools
  1. Tez No: 292792
  2. Yazar: HALUDUN KUŞKONMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN UZUNBOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Mobil Öğrenme, M-Öğrenme, Mobil Öğrenme Algı Düzeyi, Distance learning, Mobile learning, M- learning, Perception regarding mobile learning
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Araştırmada, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin mobil öğrenme yönelik algı düzeyleri değerlendirilmiştir.Araştırmanın evrenini, İstanbul ilindeki ilköğretim okullarında, 2010-2011 öğretim yılında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini oluşturan öğretmenlerin görev yaptığı okullar, İstanbul ilinin Avrupa ve Asya yakasındaki tüm ilköğretim kurumlarından basit seçkisiz örnekleme yoluyla random olarak seçilmiştir. Seçilen 28 okuldan 610 öğretmen örnekleme alınmıştır. İstanbul ilinden örneklem seçilirken basit seçkisiz örnekleme yönteminin kullanılmasına karar verilmiştir. Öğretmenlerin mobil öğrenme algı düzeylerini belirlemek için kullanılan ölçek 5 faktör ve 26 maddeden oluşmaktadır. İzin alınan ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Verilerin analizinde; betimsel istatistiklerde frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( X ) ve standart sapma (s), tek faktörlü karşılaştırmalarda varyans analizi kullanılmıştır. Uygulanan anketle elde edilen veriler t-testi ve tek faktörlü varyans (One-Way ANOVA) analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmaya katılan öğretmenlerin büyük bir bölümünün mobil öğrenmeye karşı algı düzeylerinin olumlu yönde olduğu gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin mobil öğrenme uygulamalarına açık olduğu ve bu uygulamaları gelecek dönemlerde derslerinde kullanmak istedikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has focused on and assessed teachers `perception of mobile learning. Teacher at secondary schools actively teaching during the term of 2010-2011 the around Istanbul comprise the scope of the study. Participant teachers were selected on a random basis from both the Asian and European side. A total of 610 samples were collected from 28 schools across Istanbul. During the process of collecting samples, straightforward exemplifying technique was applied. The scale to determine teachers perception consisted of 5 factors and 26 items. This scale was studied in terms of reliability, validity and consistency. While analyzing the data, evaluation techniques such as standard deviation, arithmetic average, frequency, percentage were used. In the one to one factors, variation analysis was implemented. In the questionnaire, data was analyzed trough one way ANOVA and t-test. In the survey, the percentage of meaningfulness was accepted at 0.5 percent. The results of the survey revealed that; teacher had a positive attitude towards mobile learning. They were open to innovations to be provided by this new learning technique and were willing to use some techniques in their teaching.